Tävlingsmänniska? "Nej, jag är inte det egentligen", säger Stina Gunnarsson, en av deltagarna i Konstnärsdrömmen, premiär i kväll i SVT. "Det roliga var att vara med, för mig var det inte så viktigt hur det gick. Men samtidigt, jag kände mig helt fokuserad när jag väl höll på, så kanske är jag mer tävlingsmänniska än vad jag vet om själv."
Tävlingsmänniska? "Nej, jag är inte det egentligen", säger Stina Gunnarsson, en av deltagarna i Konstnärsdrömmen, premiär i kväll i SVT. "Det roliga var att vara med, för mig var det inte så viktigt hur det gick. Men samtidigt, jag kände mig helt fokuserad när jag väl höll på, så kanske är jag mer tävlingsmänniska än vad jag vet om själv."

Stina tävlar med pensel och duk

Efter tv-tävlingar i sång, matlagning, bakning, trädgårdsodling har turen kommit till konst. I kväll är det premiär för Konstnärsdrömmen i SVT.

ANNONS
|

Stina Gunnarsson har ateljén i sitt ombyggda garage hemma i Sävedalen. Rummet fylls av hennes stora dukar, avslutade projekt står lutade mot väggarna. Ofta håller hon på med ett par, tre målningar samtidigt. Hon tar på sig målarskjortan och jobbar med blicken halvt på en mobilbild, halvt på duken, jobbar med akrylfärgen, breder ut med pensel, tunnar ut ytan med en tygtrasa. Det går ganska fort framåt.

- Det är inte bra att tänka för mycket, jag vill inte analysera när jag målar. Man vill komma in i att "bara göra", det är en meditativ känsla nästan, förklarar hon.

ANNONS

Självporträtt i akryl

Stina Gunnarsson är en av deltagarna i SVT-serien Konstnärsdrömmen, med start i kväll. Inspelningarna gjordes under några soliga dagar i maj ute på Nääs, så Stina hade ganska nära hem, till skillnad från många av de andra deltagarna. Tio personer tävlar om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär, inom måleri, ska väl tilläggas.

I första avsnittet blir uppdraget att måla självporträtt, i akryl.

- Det var en jättejobbig första uppgift, det var ju lite stressigt för att det var det första vi gjorde och för att vi skulle använda en spegel att titta på, i stället för en bild.

Vad var jobbigast annars?

- Det var nog formatet på duken, det var så inrutat, mycket mindre än jag är van vid. Och tiden, jag behöver oftast kunna pausa från mina målningar och fortsätta när jag gjort annat ett tag. Det gick ju inte här.

Målar två dagar i veckan

Stina Gunnarsson tecknade mycket redan som barn och sedan 25-årsåldern har hon satsat på att hålla igång sitt måleri och på att utvecklas, bland annat genom att gå på Lindholmens konstskola under ledning av Peter Hefner.

- Han har lärt mig jättemycket, bland annat att stanna upp i rätt tid.

Nu är hon, som annars arbetar som civilingenjör med ansvar för karosstruktur på Cevt på Lindholmen, hemma två dagar i veckan för att måla.

ANNONS

- Konsten betyder jättemycket för mig. För mig är konst på riktigt, det är svårt att sätta ord på exakt, men det är viktigt med konst.

Mycket väntan

Under tv-serien får deltagarna kommentarer på sina konstverk av juryn, konstnären Ernst Billgren och MårtenCastenfors, konstkritiker och chef för Stockholm konst och Liljevalchs konsthall. Att bli bedömd av andra har Stina Gunnarsson inte så svårt för.

- Jag är van från konstkurser och utbildningar jag gått, att bli bedömd känns är rätt okej.

Lärde du dig något av programmet?

- Nej, konstnärligt lärde jag mig inte så mycket. Mer om mig själv då. Jag har ett ganska stort kontrollbehov och en tv-inspelning betyder att man måste vänta mycket, släppa kontrollen och bara följa med i det som händer.

Kan man tävla i konst?

- Nej, det kan man ju egentligen inte, Men jag tycker ändå att det var roligt att ta chansen att vara med i programmet, för att kunna visa upp mitt arbete för fler. Vi var ett bra gäng som hade jättekul ihop, vi har kontakt med varandra fortfarande.

Fakta: Konstnärsdrömmen

Ny SVT-serie, där Sveriges bästa amatörkonstnär ska utses. Programledare är Anne Lundberg.

Juryn består av konstnären Ernst Billgren och Mårten Castenfors, konstkritiker och chef för Stockholm konst och Liljevalchs konsthall.

Medverkande: Ali Fakhar (samordnare, Göteborg), Pedram Fazelzadeh (stationsvärd, Järfälla), Annika Warberg (pensionär, Stockholm), Renée Person- Livh (kock/elevassistent, Ånge) Erik Hjorth (rådgivare, Karlstad), Ronja Kruus (bildlärare, Trollhättan), Joakim Karkea (takläggare, Kiruna), Sofia Wernersson(social media manager, Stockholm), Stina Gunnarsson (civilingenjör, Göteborg) och Tommy Østman (AD, Älvsjö).

ANNONS