Staffan Holm har skapat årets stol

Prisades för sin Udon chair vid Elles designgala i Stockholm.

ANNONS
|

- Jag känner mig glad och hedrad, säger pristagaren, som både är utbildad formgivare och möbelsnickare.

Namnet?

- Udon är tjocka japanska nudlar och jag tyckte att det var ett passande namn på stolen, säger Staffan Holm, som har Japan som ett favoritland och karateträning som fritidsysselsättning.

Stolens tillkomst är en lång historia. Idén till stolen hade Staffan Holm haft en tid men det var när han blev inbjuden till Möbelmässan i Milano 2012, som en av 15 hedersgäster till femtonårsfirandet av de ungas scen, Salone Satellite, som han började utveckla konceptet.

- Jag hade en tanke om att återföra grenen och det ångböjda träet, berättar han.

ANNONS

Inspiration har han hämtat från den tyske möbelformgivaren Michel Thonet, känd för sina klassiska caféstolar i böjträteknik i mitten av 1800-talet.

Modellen som Staffan Holm visade i Milano ställde han in i ett hörn i sin studio när han kom hem. Där fick den vila till dess att företaget Hem hörde av sig och ville inleda samarbete kring en stol. Då plockade han fram sin modell igen, arbetade om och funderade och förändrade olika detaljer.

"Bågarna nästan kysser varandra"

Vi, GP:s fotograf och reporter på besök i Staffans designstudio i Majorna, provsitter den färdiga stolen, som är tillverkad i bok. Den känns stadig och bekväm och passar både vid matplatsen och vid skrivbordet.

- Det är viktigt att sitsen har rätt vinkel så man sitter helt rak, säger Staffan Holm och stryker med handen över stolsryggen och konstaterar att "bågarna nästan kysser varandra".

Det där med känslor tycker han är viktigt.

- Jag går mycket på känsla, det är med möbler som med musik, stoppar man inte in känsla i möbeln så blir det inget sväng.

Examensarbetet från Designhögskolan HDK handlade om emotionell funktionalitet och han funderade där över vad det är som gör att saker med sentimentala värden ökar med tiden och hur man lagar sådana saker när de går sönder.

ANNONS

- Det blev en slags hyllning till hantverket och lagandet.

Staffan Holm har vunnit flera priser för sin design, bland annat för bordet Newton och pallen Spin. En omtyckt möbel är också stolen Grace, som kan provsittas såväl i regeringskansliet som i en kyrka.

Har testat nya material

Staffan Holm har tyckt om att jobba med händerna sedan han var liten grabb. Morfar var snickare, duktig på att forma trä och tälja gubbar, en viktig förebild för barnbarnet.

- När jag var tio önskade jag och fick en egen snickarbänk i julklapp av farmor, berättar Staffan Holm, som gärna tillbringade sin fritid hemma i familjens hobbyrum.

Drömmen var att bli möbelsnickare. Det blev han så småningom. Gesällprovet var ett väggskåp i körsbärsträ med handsinkade lådor och intarsiainlägg.

- Att bli designer funderade jag inte alls på då, det var det taktila och långsamma arbetet med trä som intresserade mig mer.

På senare år har Staffan Holm testat nya material. Kalksten, glas, gjutjärn - och speglar. En del av experimenten kunde ses i en separatutställning på Designgalleriet i Stockholm förra året. Anamorph objects, var titeln och där visades möbler och objekt som förändrades beroende på varifrån man betraktade dem, som ett slags optiska illusioner. För bordserien i vågigt linjeglas, som ingick i utställningen, prisades han nyligen av brittiska designtidningen Wallpaper.

ANNONS

- Det känns bra att bli uppmärksammad där, tycker Staffan Holm.

Han delar arbetslokal med kollegan Daniel Rybakken. De lärde känna varandra under studietiden på HDK

- Det är svårt att arbeta helt själv, jag behöver någon att bolla med och vi två har samma grundsyn på form och design, säger Staffan Holm.

ANNONS