Springsteen söker svar på 36 år gamla frågor

Krönika: Johan Lindqvist funderar på hur en gammal skiva får nytt liv inför Springsteens spelning i Brooklyn.

ANNONS
|

Ikväll avslutar Bruce Springsteen USA-delen av sin turné i Barclays center i Brooklyn. Det som började som ett infall har vuxit till en lika omfattande som rosad turné över två kontinenter och som bland annat innefattar tre (!) utsålda kvällar på Ullevi i Göteborg.

Till och med Bruce Springsteen själv måste tycka att det är en smula märkligt. Spelningarna bygger på att han och bandet, kväll efter kväll, spelar sig genom den långa The River-plattan från 1980. Tjugo låtar från en 36 år gammal skiva framförda av en artist som fyller 67 i höst.

Bruce Springsteen skrev och spelade in The River som ett försök att närma sig det verkliga, vuxna livet. Trummisen Max Weinberg var först ut med att gifta sig, andra kompisar hade stadgat sig och fått barn. Bruce däremot famlade och kände att han levde enbart genom musiken. Han betraktade och berättade om andras liv men fick ingen styrsel på sitt eget. Planen var att låtarna på The River skulle hjälpa honom en bit på vägen.

ANNONS

Det är en fantastisk skiva om kärlek, familj, längtan, lust och skuld. Om hur det är att vara människa och hur man blir en del i ett större sammanhang, en familj, en vänkrets, ett samhälle. Det finns plats för fest också – dans, skratt, allsång och till och med några minuter av rena fånerier.Men är det en 67-årings berättelse? Kan Bruce Springsteen bygga en hel show på historien om sig själv som 30-åring?

Uppenbarligen går det alldeles utmärkt. Det ställs väldigt många frågor på The River, men lämnas ytterst få om ens några svar. Den viktigaste undran finns i titelspåret; "is a dream a lie if it don't come true – or is it something worse?"

Vad vi gör vi av drömmarna som aldrig slog in? Hur ont gör det? Hur mycket ska vi banna oss själva? Det där är något som kan gnaga oss hela livet och som i bästa fall stillas i någon slags försoning och acceptans.

Så när Bruce Springsteen återvänder till The River-albumet är det från en annan synvinkel än när han först turnerade med det och bland annat spelade i Scandinavium den 3 maj 1981. Då spelade bandet med en vrålande desperation, nu finns rimligen fler bottnar från erfarenheter som bara går att leva sig till.

ANNONS

The ties that bind, The price you pay, Fade away, Wreck on the highway, Two hearts och i princip alla de andra låtarna kan sjungas på ett nytt sätt från en Bruce Springsteen som befinner sig i sista kvartalet av livet.

Då är det inte längre så relevant att prata om rockmusiken som en källa till evig ungdom. Däremot som ett verktyg att möjligen begripa sig själv och sin omgivning lite bättre.

Fotnot:Läs Johan Lindqvists recension av Springsteen i Brooklyn på tisdag morgon.

ANNONS