Ekonomiprofessorn föreläser om sin bok på Göteborgs konserthus lördag kväll.
Ekonomiprofessorn föreläser om sin bok på Göteborgs konserthus lördag kväll.

Så vill Dahlén hjälpa oss att få bort alla måsten

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Inom kaosteori talas det om fjärilseffekten: en obetydlig händelse kan utlösa en stor förändring. En fjäril som fladdrar med vingarna i Amazonas kan orsaka en virvelstorm i Texas. Poängen är dock att det ofta är omöjligt att avgöra en exakt orsak till en stor händelse.Med sitt begrepp kaosologi är ekonomiprofessorn Micael Dahlen inne på något liknande: små saker kan få stora följder. Men han menar att allt går att förklara och allt hänger ihop, bara vi frågar varför, vrider på perspektiven och ser ordningen i kaos.

I boken Kaosologi skriver han om att ta makten över sitt liv. Och väldigt mycket om sitt eget liv – jag får veta betydligt mer om honom än jag behöver.

ANNONS

På ett sätt är det en självhjälps- och universallösningsbok. När Dahlen hittar på tio egna nyord för sina lösningar hamnar han farligt nära frälsningsglatt rosaskimmer. Så det är tur att boken skriven med en stor portion humor, och ofta med ödmjukhet inför att alla lösningar inte passar alla. Å andra sidan har de flesta av oss inte möjlighet att ta tjänstledigt ett år och utforska våra vanor.

Hans projekt med att ändra 40 vanor på ett år är trots allt spännande, och det finns trots de fåniga orden ett gäng poänger. Som att vi borde avmåstefiera livet, alltså att försöka ta bort antalet måsten, eller försöka se dem som något annat än måsten. Att vi har ett nujag och ett dåjag, alltså att vi inte är samma person nu som för ett par år sedan. Eller att vi har parallellmakt, att vi kan påverka det som händer härnäst (även om just det blir lite science fiction-aktigt, med resonemang kring parallella verkligheter).

Dahlen älskar siffror och refererar till såväl andras som egen forskning, som emellanåt mer verkar vara enkäter med vänner, och där hade det inte skadat med lite hänvisningar. Ibland blir hans slängiga skrivstil helt enkelt för slängig.

ANNONS

Och om vi nu ska avmåstefiera livet så är det inget måste att läsa Kaosologi. Bättre att sikta på förändring istället.

ANNONS