Så kontrollerar du din andrahandsbiljett

Alla vet om att det finns en risk att bli lurad – trots det förekommer köp av andrahandsbiljetter till sommarens konserter. Vanligast är att besökare upptäcker att biljetten är ogiltig först på plats.

ANNONS
|

I samband med stora festivaler eller konserter förekommer försäljning av andrahandsbiljetter, och ibland visar det sig att den biljett man har köpt inte är giltig.

Nu när det är högsäsong för sommarkonserter och festivaler, både i Sverige och utomlands, rekommenderar Konsument Europa (en fristående enhet inom Konsumentverket) bland annat att besökare med andrahandsbiljetter ska kolla upp vilka regler som gäller i landet evenemanget arrangeras i, samt ger rådet att kontakta arrangören om man är orolig för att biljetten kan vara ogiltig.

Oroliga besökare

Joakim Skoglund är marknadschef för konsertarrangören Luger, som bland annat arrangerar festivalen Way Out West. Han berättar att det är vanligt med besökare som blir oroliga, både på festival och på konsert.

ANNONS

- Det händer att oroade kunder hör av sig innan. Men vanligast förekommande är på själva konsertdagen, när man står där helt förkrossad för att det visar sig att man har en ogiltig biljett, säger han.

Ingen garanti

Han säger att det enda rådet Luger brukar ge är att köpa biljetten från en auktoriserad återförsäljare, annars kan inte arrangören garantera att biljetten är giltig.

- Det kan ju vara så att det finns en giltig biljett, men samma biljett har sålts till flertalet personer. Då är den ju giltig för den som kommer först, men alla de som kommer efteråt som har köpt samma biljett står där utan, säger Joakim Skoglund.

Om så visar sig vara fallet bör festival- eller konsertbesökaren kontakta polisen.

- Om du står där och det visar sig att det är en ogiltig biljett så ska du polisanmäla det, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Tips till dig med en andrahandsbiljett

1. Kolla upp reglerna för landet som evenemanget är i. Det är olagligt på flera håll i Europa att sälja andrahandsbiljetter, eller att sälja dem för ett högre pris. I Sverige är det tillåtet med andrahandsbiljetter.

2. Kontakta arrangören. Du kan be säljaren om serienumret på din biljett för att se om numret finns hos arrangören. Det kan också hända att vissa arrangörer inte tillåter andrahandsbiljetter, till exempel om biljetten är personlig. Detta kan vara bra att kolla upp. Joakim Skoglund, marknadschef för konsertarrangören Luger, flaggar för att de, oavsett om man ringer innan, inte kan garantera biljettens giltighet. Flera biljetter med samma serienummer kan ha sålts på andrahandsmarknaden, vilket gör att bara en person kommer in.

3. Kontakta företaget om du har blivit lurad. Om biljetten du får inte är giltig eller om biljetterna inte stämmer överens med det du köpt kan du kontakta företaget du köpt biljetterna av för att kräva tillbaka de pengar du lagt ut, enligt Konsument Europa.

4. Kontakta din bank. Om företaget inte betalar tillbaka pengarna för de ogiltiga biljetterna kan du vända dig till din bank eller kortutgivare. Om du har betalat biljetterna med kreditkort har du rätt att ersättas om du inte fått vad du betalat för.

Källa: Konsument Europa, Luger

ANNONS