Dirigent. Maria Eklund dirigerar i festklänning, inköpt i Stockholm, dagen till ära. "En timmes konsert, det går bra i klänning, det är roligt också för publikens skull, de har ju också klätt upp sig", säger hon.
Dirigent. Maria Eklund dirigerar i festklänning, inköpt i Stockholm, dagen till ära. "En timmes konsert, det går bra i klänning, det är roligt också för publikens skull, de har ju också klätt upp sig", säger hon.

Rysk resa får liv ikväll

En musikalisk resa i Strauss fotspår inleder Trettondagsaftonen på Göteborgsoperan. I taktpinnen håller Maria Eklund, född och uppvuxen i Moskva.

ANNONS
|

Konsert, wienervals och dans framåt natten blir det på Göteborgsoperan på torsdagskvällen med traditionsenlig Trettondagskonsert med bal. Dirigenten Maria Eklund har just träffat orkestern för en första repetition när vi ses.

Så nu ska du, med ditt första uppdrag för Göteborgsoperan, få operapubliken att dansa?

- Ja, haha, det hoppas jag i alla fall att de ska göra senare på kvällen. Det är viktigt att vi hittar stunder där vi kan uppskatta och ge utrymme och plats åt glädjen i livet, säger Maria Eklund som hälsade på under Trettondagskonserten redan förra året.

- Det var så inspirerande, jag tyckte precis som säkert många andra att operahuset ser ut som ett skepp och tänkte på Strauss (den yngre), som ju också reste mycket. Han var en superstjärna på sin tid och sällan har populärmusik överlevt så länge som hans. Så vi gör en resa genom hans liv, där vi börjar i Wien, följer honom till Ryssland, där han hade lyckliga år, han fick bra betalt för uppdragen och blev förälskad. Som avslutning hamnar vi i Wien igen.

ANNONS

Rötterna i Ryssland

Hon berättar om musiken, om Strauss (den yngres) ouvertyr från Läderlappen som inleder, om Tjajkovskijs Nötknäpparen och om Strauss (den äldres) Radetzkymarsch, som avslutar precis som när Wienerfilharmonikerna avrundar sin Nyårskonsert. Solister under konserten är Katarina Karnéus och Tomas Lind, dessutom gästar dansare från Marinskijbaletten i St Petersburg.

Maria Eklunds band till Ryssland är starka. Hon är född och uppvuxen i Moskva och redan som 11-12-åring inleddes hennes yrkesbana, då hon fick jobba på en professionell operateater, som letade efter begåvade barn.

- De letade efter sångare och balettdansare, men balettdansare fick jag inte vara, det passade jag inte för. Jag slutade efter ett år när mina föräldrar tog mig ur teatern, de tyckte att det var barnarbete, haha. Men jag sjöng där, och jag blev väldigt inspirerad av miljön och av att se människor gå in i sina roller, av musiken, den här miljön som operan ändå är. Sedan kom jag in på musikgymnasiet och vid 16 vann jag en dirigenttävling. Efter det så fortsatte jag.

Maria Eklund har jobbat på de stora institutionerna i Ryssland, också i Kina, Italien, Tyskland. Sedan 23 år tillbaka är Sverige och familjen här hennes fasta bas, hon är också utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. När jag frågar henne om dirigentens betydelse för atmosfären under en konsert väljer hon att citera sin 16-årige son.

ANNONS

- Jag var på uppdrag och han ringde och sa att han saknade mig, och när jag undrade varför, tonåringar pratar ju nästan inte med sina föräldrar, så sa han: "Du gör stämningen". Så det är samma i en konsert hoppas jag.

Kvinnors villkor olika

Maria Eklund är starkt engagerad i Kupp, Kvinnor upp på pulten, som företräder svenska kvinnliga dirigenter, som i dag organiserar cirka 20 kvinnor. Statistiken visar att uppdragen i hög utsträckning går till män och inte till kvinnor, och att kvinnor i högre grad har uppdrag som inte är karriärbärande. Detta är en struktur som Kupp arbetar med att förändra. Maria Eklund menar att det är viktigt att man som dirigent får regelbundna uppdrag och hon vill också att arbetsmarknaden öppnas upp, att man själv ska kunna söka jobb. I dag fungerar det inte så, en dirigent blir tillfrågad, det finns inga "lediga jobb" att söka.

- Vi vill förändra systemet. Vi träffar alla orkesterchefer och operachefer och pratar med dem. Men det måste också finnas en politisk vilja att förändra, vi talar ju om en statligt subventionerad verksamhet. Vi har också talat med Alice Bah Kuhnke om situationen och har fått signaler om att problemen kommer att noteras i nästa budgetproposition.

ANNONS

Fakta: Trettondagskonsert med bal 5 januari 2017

Orkesterkonsert med Katarina Karnéus och Tomas Lind under ledning av Maria Eklund. Därefter byggs scenen om till dansgolv och det blir musik med Göteborgsoperans wienerkapell under ledning av Anna Wirdefeldt, samt Stardust Big Swing Band med kapellmästare Jan Eliasson.

ANNONS