Omslaget till en av professor Philip M Parkers datorgenererade böcker samt Eboksbibliotekets Mikael Jägerbrand.
Omslaget till en av professor Philip M Parkers datorgenererade böcker samt Eboksbibliotekets Mikael Jägerbrand.

Robotskrivna böcker blir allt vanligare

På svenska bibliotek finns dussintals böcker skrivna av avancerade datorprogram. Av robotar, om man så vill. "Jag tror inte att biblioteken har en aning om det", säger Mikael Jägerbrand på nya tidskriften Eboksbiblioteket.

ANNONS
|

Böcker om robotar är inget nytt. Men böcker skrivna av robotar? Jodå, sådana finns också. Och de blir allt vanligare.

Sedan flera år går det att beställa helt digitalt skapade böcker på Wikipedia, men kvaliteten har ofta varit bristfällig och innehållet i böckerna har ibland känts närmast slumpmässig.

Det har den amerikanske nationalekonomen och professorn Philip M Parker ändrat på.

Med hjälp av avancerade algoritmer har Parker lyckats skapa och ta patent på ett datorprogram som kan ställa samman statistiska analyser, skapa samlingsverk och skriva tjocka böcker om extremt smala ämnen på bara ett par sekunder.

Smala ämnen

–Det kan handla om allt från jongleringens historia till böcker om acne, 25 millimeters gem eller det framtida behovet av toalett-stolar i Europa, berättar Mikael Jägerbrand, chefredaktör för det nystartade branschmagasinet Eboks- biblioteket som i sitt första nummer har kikat närmare på just professor Parkers algoritmer och hans hundratusentals böcker.

ANNONS

För enligt Mikael Jägerbrand har Philip M Parkers förlag Icon Group International inte mindre än 600 000 boktitlar till salu hos den amerikanska nätsajten Amazon, de flesta ”skrivna” av Parker själv, däribland en djupanalys av marknaden för julpynt i Asien och Afrika fram till år 2021.

Print-on-demand

–De flesta av Parkers böcker är print-on-demand, det vill säga att boken skapas först när någon beställer den.

Vad händer då?

– Algoritmen söker igenom och samlar ihop all offentlig information om det aktuella ämnet på nätet, inte bara från Wikipedia, och stuvar sedan om texten så att det inte blir ett plagiat. Det handlar om en armé av extremt avancerade datorprogram som även kan skapa ordböcker på små obskyra språk, bland annat ligger Parkers algoritm bakom Webster’s samisk-engelska lexikon.

Är Webster’s lexikon skapat av robotar?

– Ja, på sätt och vis. Varumärket Webster’s är nämligen inte skyddat, det är så kallat public domain och fritt fram för vem som helst att använda.

Det har Philip M Parker inte varit sen att utnyttja. Enligt Mikael Jägerbrand finns minst 43 av hans automatgenererade böcker att låna på svenska bibliotek, antingen som eböcker eller i traditionell fysisk form, och fler lär det bli. Även om robotarnas intåg i författarbranschen till stor del kommer att fortsätta ske i det tysta.

ANNONS

–Det är en väldigt spännande utveckling, men många tycker att det känns ovant och lite konstigt. De flesta bibliotekarier reagerar nog instinktivt, ”usch för robotskrivna böcker, det ska vi inte ha ...”, men som journalist tycker jag det vore utmärkt om vi människor slipper skriva ordböcker eller statistiska sammanställningar.

Däremot svävar Mikael Jägerbrand lite mera på målet när det handlar om skönlitteratur.

– Thrillers och deckare lär nog dröja, nästa steg blir säkert romantiska romaner. De är så extremt mallade i formatet att Philip M Parker bedömer att ”hans robotar” snart kommer att kunna skriva sådana.

När tror du att den första robotskrivna kärleksromanen kommer ut?

– Inom två år. Om den inte redan har släppts under pseudonym. Det vet vi inte.

På Göteborgs stadsbibliotek upptäcktes robotböckerna för några år sedan.

–Det har hänt att vi köpt dem, ofta har de en titel som låter bra. Vi försöker gallra ut dem men jag kan inte garantera att vi inte har några just nu, säger bibliotekarien Ulla-Britt Andersson.

Robotskribenter

1726. Jonathan Swift skriver om den första författarmaskinen i Gullivers resor.

1983. Datorprogrammet Racter skriver diktsamlingen The policeman’s beard is half constructed.

2007. Philip Parker får patent på sitt avancerade datorprogram.

2014. LA Times publicerar sin första nyhetsartikel skriven av programmet Quakebot.

2014. Karlstad universitet presenterar en undersökning som visar att människor inte kan skilja på nyhetstexter skrivna av reportrar och robotar.

2015. Mittmediakoncernen publicerar de första robotgenererade nyhetstexterna. På ett par sekunder skrivs 45 olika texter om det lokala vädret.

Källa: eboksbiblioteket.se

ANNONS