Brad Pitt, Miley Cyrus och Cher – sörjda eller inte? Mediamass vill få oss att tro det första alternativet.
Brad Pitt, Miley Cyrus och Cher – sörjda eller inte? Mediamass vill få oss att tro det första alternativet.

Nya trenden: Fejknyheter om fansens sorg

ANNONS
|

Facebooksidan som dödförklarade Cher finns märkligt nog inte kvar, men enligt måttligt ansedda The daily mirror innehöll sidan följande minnesord:

" Vid elvatiden på lördag (19 december 2015), gick vår älskade sångerska Cher bort. Cher föddes 20 maj 1946 i El Centro. Hon kommer att saknas, men inte glömmas. Var vänlig visa ditt deltagande och skicka dina kondoleanser genom att kommentera på och gilla den här sidan."

Uppmaningen genererade enligt The daily mirror närapå en miljon likes och kondoleanserna spred sig snabbt på Facebook. Någonstans under historiens lopp har användare av sociala medier även börjat skriva kondoleanser som de facto gått att hitta i efterhand:

ANNONS

Även Evening standard och KOMO news plockade upp påståendet om fansens sorg efter den fejkade döden.

Det vore – om det stämde – inte första gången som 69-åriga Cher dödförklaras på nätet. Faktum är att hon dödförklarats titt som tätt, inte minst 2013:

Samma sak hände året dessförinnan, då Twitteranvändaren Lorraine_Star ska ha retweetat en förfalskad CNN-tweet om att Cher gått bort. Till slut fick Chers vän Loree Rodkin gå ut för att dementera ryktet. Den tweeten lurade flera kändisar, däribland Kim Kardashian som tweetade ut sin förskräckelse.

Britney Spears, Macalay Culking, Jon Bon Jovi, Rowan "Mr Bean" Atkinson och Morgan Freeman är andra exempel på kändisar som dödförklaras.

Eller har de verkligen det? Ett växande fenomen är nämligen att sajter som Mediamass börjat producera fejksidor om påstådda dödförklaringar och dementeringar av den inledande dödsförklaringen av kändisar på nätet. Börjar det låta krångligt? Javisst. Mediamass är nämligen en satirsajt som enligt egen utsago strävar efter att driva med massmedia och dess okritiska läsare. Sajtens självdeklarerade poäng är att visa hur löjligt snabbt precis vad som helst sprids.

Mediamass är inte ensamma. Empire News och Nbc.com.co (ej att förväxla med traditionella Nbc) är ytterligare sajter som specialiserat sig på att få spinn på falska nyheter genom att användare sprider påståendena i sociala medier. En syrlig nätgranskare på Washington Post raljerade så sent som här om veckan över fenomenet. Motivet är enligt nätgranskaren Caitlin Dewey enkelt: Den här typen av fejknyheter är lönsamma att sprida. Få saker driver internettrafik så bra som en riktigt smaskig fejkhistoria.

ANNONS

Så hur var det nu med Chers död egentligen? Tja, en snabb titt på Mediamass sajt avslöjar att allt som The daily mirror påstår om Cher-skämtet även finns på Mediamass – och samma fraser upprepas där för ett gäng andra kändisar. Ska man tro Mediamass, har Miley Cyrus, Brad Pitt och Jim Carrey råkat ut för exakt samma sak som Cher – i samtliga fall ska de påstådda, borttagna Facebooksidorna ha genererat en miljon likes. I samtliga fall ska nyheten ha genererat hundratals kondoleanser. I samtliga fall verkar såväl kändisens död som de påstådda RIP-sidorna (Vila i frid-sidor) på Facebook vara påhitt.

Sant eller inte? Nästa gång Cher, Miley Cyrus och resten påstås vara döda – eller påstås ha utsatts för falska dödsförklaringar på Facebook – ta alltihop med en rejäl nypa salt.

ANNONS