Nya regler i Melodifestivalen

ANNONS
|

Nytt för i år är att sex europeiska jurygrupper ska vara med och rösta fram den svenska Melodifestivalvinnaren.

- Vi uppfattar det som att de svenska tittarna tycker att det är viktigt med en högre placering i Eurovision song contest och därför har vi tagit in de europeiska jurygrupperna. De kan hjälpa tittarna på traven och ge en indikation om hur de bedömer våra bidrag, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

Totalt sett är det elva jurygrupper, precis som tidigare år, varav sex är utländska. Det är först i finalprogrammet som jurygrupperna får rösta och då redovisas deras röster medan tittarnas telefonröstning fortfarande pågår.

ANNONS

- Majoriteten av tittarna lär fortsätta rösta helt efter sin egen smak. Men vissa kanske tar sig en funderare och väger vad jurygrupperna tycker och ringer in en gång till, fast på en annan låt, säger Hall.

Thomas Hall hoppas på att vinnarlåten blir en kombination av vad tittarna gillar mest och vad de tror kommer att fungera i Europa. Nu har vi en snittplacering på 21:a plats och Hall säger att vi behöver lära oss vad övriga Europa gillar ifall vi vill placera oss högre. Fråga är om det svenska vinstbidrag kommer att låta annorlunda jämfört med tidigare år.

- Ärligt talat tror jag inte det. De utländska jurygrupperna står för en liten del rösterna. Rent matematiskt är det tittarna som avgör och det vill inte vi ändra på. Det är fortfarande tittarna som bestämmer.

Nytt för i år är även att det bidrag som får allra flest röster i deltävlingens första omgång går direkt till den stora finalen. Innan har även det mest populära bidraget vart med i den andra röstningsomgången.

Den 6 februari är det dags för Melodifestivalens första deltävling i Örnsköldsvik med programledarna Christine Meltzer, Dolph Lundgren och Måns Zelmerlöw.

ANNONS