De hedrar popåret 1967

ANNONS
|

Knappt har tonerna från musikalen Hair klingat ut förrän Göteborgsoperan på nytt riktar blicken mot 60-talet. Mer specifikt i form av musikföreställningen 1967, the summer of love, av många även betraktat som det ultimata popåret.

- Jo, det var ett rätt speciellt musikår. Men det var 1966 och 1968 också. Med facit i hand var den senare delen av 60-talet en väldigt speciell tid då det skapades otroligt mycket bra musik, säger Ebbot Lundberg, som tillsammans med sångerskan Annie Angel och musikalartisten Oskar Nilsson kommer att sjunga ett flertal klassiska poplåtar från jubileumsåret 1967.

Till sin hjälp vid de fyra konserterna på Göteborgsoperan (fre-sön) har de medlemmar ur Tonbruket samt operans stora orkester, och allihop kommer de att ledas av dirigenten Hans Ek, som även är musikaliskt ansvarig för hela föreställningen.

ANNONS

- På något vis blev ju popmusiken bärare av den tidens stämningar, det var många starka krafter som gjorde att popenkunde ta över konstmusikens roll och förmåga att kritisera sin egen samtid, säger Hans Ek som är helt övertygad om att musiken från 1967 fortfarande har mycket att säga och erbjuda 50 år senare.

Kända symboler från 60-talet

Bland de artister vars musik hörs i föreställningen finns bland annat Jefferson Airplane, Pink Floyd, Procol Harum, Aretha Franklin, Velvet Underground & Nico, Stevie Wonder och - såklart - Beatles, vars episka album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band på många sätt blev en symbol förhela 60-talet.

- Det var inga som helst problem med att dela upp sångerna, inte förrän vi kom till Sgt Pepper och låten A day in the life. Då flög det upp tre händer i luften, skrattar Hans Ek.

Den ville de sjunga alla tre, även om musikalstjärnan Oskar Nilsson också är riktigt svag för She's leaving home från samma Beatlesalbum.

- Det är en riktigt fin sång men framförallt en helt fantastisk text! De raderna sätter sig direkt i huvudet, det är en så tydlig historia. Jag läste den en gång och sedan kom jag ihåg hela texten, säger Oskar Nilsson, som jobbade ihop med Hans Ek i uppsättningen av Kristina från Duvemåla.

ANNONS

Även Annie Angel är svag för 60-talsmusiken.

- Den sitter i själen, och det ska bli underbart att få sjunga Velvet Underground och Aretha Franklin med en stor orkester i ryggen.

"Jag lärde mig att Beatles var världens största grupp"

Ebbot Lundberg är född 1966 och minns såklart inget av jubileumsåret 1967, däremot säger han sig ha starka Beatlesminnen från 1968. Eller om det var 1969.

- Jag minns att vi satt i bilen och hörde Beatles på radion, Yellow submarine, och att hela familjen sjöng med. Och jag lärde mig att Beatles var världens största grupp. Det var fint.

Sedan dess har musiken från 60-talet alltid funnits där för Ebbot. Den har vandrat bredvid honom, på ett eller annat sätt.

- Redan när vi släppte vår första platta med Union Carbide 1987 så refererades det till Jimi Hendrix och 60-talet, och så har det fortsatt. Det är som en slags evig loop, 60-talet kan inte dö.

Enligt Ebbot Lundberg beror det på att sällsynt begåvade låtskrivare som Lennon/McCartney, Jagger/Richards och Brian Wilson hetsade varandra till stordåd, och alltså skrev fantastiska låtar, men också för att popmusiken befann sig i sin linda. Saker var nya och spännande, allt var inte redan testat och upptäckt.

- Det fanns en lekfullhet och en nyfikenhet på nya instrument, på nya förstärkare och nya ljud. Dessutom hade Beatles lagt ribban väldigt högt.

ANNONS

1967:s bästa album

1. The Beatles Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band.

2. The Velvet Underground The Velvet Underground & Nico.

3. The Doors The Doors.

4. Jimi Hendrix Are you experienced.

5. Love Forever changes.

6. The Beatles Magical mystery tour.

7. Pink Floyd The piper at the gates of dawn.

8. Leonard Cohen Songs of Leonard Cohen.

9. Jimi Hendrix Axis: Bold as love.

10. Cream Disraeli gears.

Källa: www.besteveralbum.com

ANNONS