"Min Ort" satsar på film i Bergsjön

Till sitt 40-årsjubileum nästa år har Göteborgs internationella filmfestival gjort gemensam sak med lokala eldsjälar i Bergsjön för att inspirera stadsdelens ungdomar att göra egen film. Projektets första kortfilm ska visas redan i januari 2017. "Det viktigaste är att de får möjlighet att berätta sin egen historia", säger regissören Johan Melin.

ANNONS
|

Det händer märkliga saker på Bergsjöskolan den här veckan. Johan Melin, regissör med flera långfilmer på sitt cv, har tillsammans med Angered-bördiga skådespelaren Fortesa Hoti annekterat skolans uppehållsrum. Här håller de fram till på torsdag salong för ungdomar mellan 13 och 20 år, som får berätta om sig själva, vad de vill göra under filmarbetet, samt, om de är sugna på att skådespela, även läsa repliker i en kortare scen med Hoti.

– Det är en atypisk casting i det att den är för alla, också för dem som vill stå bakom kameran, och sådana som vill göra musik till filmen. Vi är inte popstars som är här ute för att hitta nästa idol, utan vi vill hitta alla som är intresserade helt enkelt, säger Johan Melin.

ANNONS

Från ljussättning till klippning

Han är en av dem som under de gångna veckorna har rekryterats av skådespelaren och festivalambassadören Said William Legue till projektet, som under 2017 ska hålla i olika workshops för festivalens räkning. Avhandlas ska allt som har med filmhantverket att göra, från ljussättning till dramaturgi och klippning. I det nystartade nätverket, som går under namnet Min ort, hittas också komikern Jennie Wiberg Rönkkö och rapparen Lani Mo, båda från Bergsjön, samt nämnda Fortesa Hoti, som troligen är mest känd för sin roll som Roxanna i långköraren Andra avenyn.

– När jag växte upp kände jag mig väldigt ensam i mina skådespelardrömmar. Det fanns ingen som var som jag i svensk film, ingen i offentligheten med albanskt ursprung som kunde vara en förebild. Det tror jag ungdomarna där ute känner också. Det finns ingen som jag, så varför ens försöka?, säger Fortesa.

Hon säger att det inte heller finns några plattformar ute i förorterna för att man ska kunna göra någonting på egen hand. Det ska Min ort erbjuda ungdomarna.

Johan Melin instämmer.

– I det ögonblick man inser att ens historia är viktig kan det bli en fantastisk film. Det som sker här ute finns inte representerat på biograferna, därför har vi ett så ointressant filmklimat i dag. Kan man bara så ett litet frö och få en eller två att gå igång på det här, kommer svensk film att bli mycket mer spännande, säger han.

ANNONS

Informationsmöte i aulan

Under den första castingdagen är det sparsmakat med besökare till uppehållsrummet. Kanske samlar några mod till att gå en av de andra två dagarna; kanske har nyheten inte hunnit spridas bland eleverna, trots ett inledande informationsmöte i aulan för åttorna och niorna förra veckan.

Klockan fem, med tre timmar kvar till castingen avrundas, har i alla fall fyra potentiella kulturarbetare dykt upp för att läsa repliker tillsammans med Fortesa och Johan. En av dem är 14-årige Sami Elachkar som hoppas på en stor roll.

– Tidigare har jag bara spelat lite teater som barn, med skolan och så, men det verkade intressant när de berättade om filmen. Att göra det tillsammans tror jag kan bli kul.

Gick din audition bra?

– Jo, det var enkelt, säger han och ler självsäkert.

Sami drömmer om att bli kock efter skolan, men hade inte haft något emot att bli berömd skådespelare också.

– Då är det många som tittar på dig och uppskattar det du gör. Man får göra mer i livet som kändis. Men allra först skulle jag ge mycket av mina pengar till de fattiga.

FAKTA: Min ort

Projektet är ett samarbete mellan GIFF, Familjebostäder och nätverket Min ort. Ansvarig projektledare är Said William Legue, skådespelare och manuskonsult.

Kortfilmen som görs till filmfestivalen 2017 är startskottet. Under 2018 kommer festivalen också att anordna workshops, som i slutändan ska leda till ett antal kortfilmer med premiär på det årets upplaga av festivalen. Den första produktionenen kan eventuellt också få en fortsättning i en långfilm där flera av de mindre rollerna i berättelsen utvecklas och tar större plats, hoppas Johan Melin.

ANNONS