Litteraturpriset till Vargas Llosa

ANNONS
|

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa får 2010 års Nobelpris i litteratur. Beskedet gav Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund på torsdagen. Traditionsenligt öppnade han dörren klockan 13 och klev in Börssalen i Stockholm där ett stort pressuppbåd samlats för att höra nyheten.

Han ringde Vargas Llosa, som just nu befinner sig i New York, klockan kvart i sju på torsdagsmorgonen och gav beskedet att Vargas Llosa är årets litteraturprisvinnare.

- Han blev mycket glad och väldigt rörd och sa att givetvis ska han komma till Stockholm, sa Peter Englund vid presskonferensen i Börssalen.

Mario Vargas Llosa får priset "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag". Han föddes 1936 i Arequipa i Peru, är bosatt i Madrid i Spanien och debuterade 1966 med Staden och hundarna. Den var vid den tiden kontroversiell i hemlandet och tusentals böcker brändes offentligt.

ANNONS

Ett femtontal av hans romaner finns översatta till svenska. Den senaste, Den stygga flickans rackartyg, gavs ut på svenska 2007.

Andra kända verk är Samtal i Katedralen (1969), Kriget vid världens ände, (1981) och Bockfesten (2002).

Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström menar att Svenska akademien följer sin tradition att välja författare som har en lång produktion bakom sig.

- Han är väl värd att vinna men kanske inte det spänstigaste valet. Något som är intressant är att Vargas Llosa också är politiker. I början på 90-talet var han presidentkandidat i Peru men flyttade till Spanien när han inte blev vald. Han har gjort en resa från vänster till höger och blivit mer liberal, säger Gabriel Byström.

Mario Vargas Llosa är invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har också verkat som journalist, varit språklärare och har flyttat mycket i sitt liv. Förutom Peru och Spanien har han bott i Bolivia, England, Frankrike.

Peter Englund menar att Vargas Llosa står för ett av den spanskspråkiga världens stora författarskap.

–Det handlar om en berättare, men också en berättare som utvecklat berättarkonsten på ett fantastiskt vis, säger Peter Englund till TT.

Han prisar författarens kompositioner med många olika röster och personer och nämner Samtal i katedralen med uppåt hundratalet personer. Vargas Llosa skriver om spännande företeelser i framför allt Latinamerika, enligt Englund som nämner uppbrott, revolt och att bryta sig fri som författarens huvudtema. För den som aldrig har läst Mario Vargas Llosa tidigare rekommenderar han Bockfesten.

ANNONS

–Det är en roman som handlar om diktaturen i Dominikanska republiken under tidigt 60-tal. Huvuddelen utspelar sig under en enda dag, diktatorns sista dag i livet. Och det vävs ihop med en rad andra berättelser. Bilden av hur den här diktaturen fungerar byggs långsamt upp, säger Peter Englund.

Peter Landelius, kritiker och tidigare diplomat, har översatt Vargas Llosa till svenska och blev glad över nyheten.

–Det är som den där fånige karlen brukar säga: "Äntligen". Hela den spansktalande världen har väntat på det här länge, så nu var det verkligen dags, säger han när TT Spektra når honom i hemmet i Chile.

Han arbetar just nu med att översätta Mario Vargas Llosas senaste roman och träffade författaren för några veckor sedan.

–Jag är säker på att han har gått och önskat sig priset, men vi pratade inte om det. Vad ska han säga stackaren? Men det kan jag säga, alla författare jag känner är inte trevliga, några är snarare ganska otrevliga. Men Mario är en väldigt varm och hygglig karl, säger Peter Landelius till TT Spektra.

Latinamerikaner som fått Nobels litteraturpris:

2010 Mario Vargas Llosa, Peru

1990 Octavio Paz, Mexiko

1982 Gabriel Garcia Márquez, Colombia

1971 Pablo Neruda, Chile

1967 Miguel Ángel Asturias, Guatemala

1945 Gabriela Mistral, Chile (TT)

ANNONS