Lily Malm kom ut genom film - censurerades av Youtube

Lily Malm ville komma ut. Därför gjorde hon filmen Incognito som visar henne i en kärleksfull relation med en annan kvinna. Men på Youtube blev den censurerad och i Sverige kan man endast se den på datorn: "Jag har lagt så mycket tid och kraft på att skapa den här filmen. Det blir ännu en käftsmäll som säger att det här är fel."

ANNONS
|

19-åriga Lily Malm från Stenungsund är gay. Men att säga det till vänner och familj var obekvämt. När hon i tvåan på gymnasiet berättade det för en vän i skolan sa kompisen upp kontakten.

– I början ville jag bara slita av mig skinnet och springa därifrån. Jag hatade att vara gay. Man blir medveten om sin läggning och sexualitet på ett helt annat sätt. Man undrar hur folk skulle tänka om de visste om det. Det är inte kul att vara gay i Sverige, men det är bättre här än i vissa andra länder, säger hon.

För att komma ut gjorde hon filmen Incognito med eget material blandat med historiska bilder frånStonewall-upproret 1969 och Gay Liberation Day, 1970.Våldsamma scener syns också från Ryssland. Ifilmen dansar Lily och visar närhet med en annan kvinna. Dessutom kontaktade hon hbtq-personer från hela världen som fick dela med sig av sina tankar och erfarenheter genom att filma sig själva.

ANNONS

"Jag satt och grät i flera timmar"

Sedan publicerade hon den på dokumentärskaparenDavid Hoffmans Youtube-kanal.

– Jag har varit i garderoben i flera år ochjag användedet i min konst. Något som gynnade mig istället för att döda mig. När filmen var gjord, klar och publicerad kändes detså skönt. Jag satt och grät i flera timmar efter jag visat filmen, säger hon.

Men i våras kom nyheten om att hbtq-filmer begränsades på Youtube, något som fick en hel del uppmärksamhet. Tanken var att kunna filtrera bort olämpligt eller känsligt material på plattformen, men även hbtq-material infattades i filtreringen. På internet spreds hashtaggen #YouTubeIsOverParty och stora profiler uttalade sig i frågan. Även Lily Malms video blev begränsad. I Sverige kan man endast se den på datorn, inte i mobilen eller läsplattan. Och i vissa länder och delstater i USA går den inte att se alls. Så är det fortarande.

– Jag har lagt så mycket tid och kraft på att skapa den här filmen. Det blir ännu en käftsmäll som säger att det här är fel. Bara för att Youtube har rätt att göra så betyder det inte att det är rätt moraliskt. De bygger framtiden genom deras val, säger hon och fortsätter:

– Iflera års tid när jag var i garderoben kollade jag upp videos på Youtube för att få information om vad det innebär att vara gay och olika skillnader. Jag kollade också på många olika youtubers som hjälpte till med komma ut-tips. Det handlar om att känna igen sig i andra personer som upplever samma sak. Många av de här klippen finns inte kvar. Jag fick all min styrka från dessa youtubers.

ANNONS

Filmen innehåller en hel del våld. Tror du den censurerats enbart på grund av hbtq-innehåll?

–Jag tror det är på grund av att det står "Come out" i teasern. Hade det varit på grund av våldsdelarna hade det inte varit okej någonstans. Jag visar våldsom är homofobiskt på ett sätt som berättar sanningen.

LÄS MER:Zara Larsson besviken på Youtube

Lily Malm har försökt kontakta Youtube och ägaren Google för ett svar utan framgång. Men i våras när det stormade som mest kom de med ett officiellt uttalande:

"Vi är så stolta över att representera hbtq-röster på vår plattform. De är en viktig del av vad Youtube är".

Dessutom skriver de att tanken med "begränsat läge" är att filtrera bort "moget" innehåll för en del användare. I mars tidigare i år beklagade de att funktionen skapat förvirring och att man ska se över hur det fungerar. Men Lily Malms film är fortfarande begränsad.

–Det är kvar. Många hbtq-youtubers kan fortfarande inte lägga upp material. Då riskerar de att bli av med sin inkomst eftersom de inte kan dra tittare.

Men förutom en kamp mot Youtube har också filmen inneburit återfunna vänskaper och starkare relationer. 19-åriga barndomsvännen Josefine Molén från Tjörn reagerade och valde att göra ett reportage i skolan om filmen. Något som gjorde att de hittade varandra igen.

ANNONS

– Hennes berättelse och filmen förändrade min bild av, inte bara Sverige, utan hela världen. Jag trodde inte det var någon big deal att komma ut. Det handlar om kärlek. Men när man ser de här klippen och hör hur det känns blir man mörkrädd, säger hon och fortsätter:

– Man kanske inte kan ändra homofobers åsikter, men man kan få igång en debatt. Man har hört att vissa länder har dödstraff. 2017. Det är dags att bryta mönstret, inga fler.

På grund av begränsade rättigheter kan GP inte publicera hela filmen. Men här kan du se utvalda delar:

ANNONS