Samlar tankarna. "Det är så många som är nyfikna på om jag arbetar på något nytt! Just nu skriver jag i alla fall inte, jag tänker. Det har jag aldrig tagit mig tid till förut", säger Viveca Lärn. Bild: Emil Langvad, TT
Samlar tankarna. "Det är så många som är nyfikna på om jag arbetar på något nytt! Just nu skriver jag i alla fall inte, jag tänker. Det har jag aldrig tagit mig tid till förut", säger Viveca Lärn. Bild: Emil Langvad, TT

Viveca Lärn inviger utställning om Saltön

På lördag hålls vernissage för Saltön, en utställning om tv-serien som baseras på Viveca Lärns folkkära romansvit. GP har talat med författaren som själv närvarar vid invigningen.

ANNONS
|

– Det är en mycket ambitiös utställning som tar med besökarna på inspelningsplatserna i Grundsund, säger Viveca Lärn som just har tagit ett av sina stärkande morgonbad i Gullmarsfjorden.

Skaftö Folkets hus i Grundsund, där utställningen visas, hittas också åtskilliga fotografier, rekvisita och annan dokumentation av inspelningarna, samt bjuds på åtskilliga skrönor från Saltöns universum. I tv-serieavsnitten som bygger på boken Sol och vår målar Blomgren (Tomas von Brömssen) stora tavlor föreställande nakna kvinnor; dessa konstverk återfinns i en särskilt avsedd sal, en utställning i utställningen.

– Själv har jag bland annat bidragit med texter om de olika figurerna, och så med mina böcker om Saltön, alla åtta, som nu står där. Det finns också med en text om sista boken som gavs ut i fjol. Men så långt har de inte kommit på Sveriges Television än. De är lite långsammare än jag, säger Viveca Lärn och skrattar.

ANNONS

Sveriges Television alltför PK

Den fjärde upplagan av tv-serien Saltön har premiär 20 augusti, och är liksom den föregående säsongen regisserad av Lena Koppel.

– Jag och Carin Mannheimer, som regisserade de två första säsongerna, hade ett jättenära samarbete och ringde varandra varje dag. Så det är klart att serien är lite annorlunda nu. Men den är bra också. Lena är en jätteduktig regissör och har satt sin egen prägel på den.

Vissa konstnärliga val från SVT är hon dock inte lika nöjd med.

– De har till slut fått lägga till några människor som jag inte ville ha med. I Stockholm verkar de tycka att berättelsen blir mer politiskt korrekt om det finns yngre människor i serien också. Det är jättelöjligt, säger hon.

Varför tror du att Saltön har fått sådan genomslagskraft?

– Jag tror att det beror på två saker. Dels att jag berättar om Bohuslän, havet och sältan på ett sätt som symboliserar sommar hos många. Till och med norrlänningar och tyskar brukar kontakta mig och säga hur mycket de uppskattar naturbeskrivningarna. Det är hemma för dem.

Alla har sitt Saltön

– Det andra skälet är att böckerna och serien inte handlar om folk på Stureplan. Det är människor som inte är så väldigt tjusiga kanske, som har blivit luttrade av livet och längtar efter någonting annat. Många kan känna igen sig i dem.

ANNONS

Vad Viveca Lärn ser mest fram emot med utställningen är att få se hur arrangörerna och besökarna har föreställt sig hennes berättelser.

– Alla har sitt eget Saltön. Jag har mitt, regissörerna sitt, och läsarna, som är allra viktigast, har sina versioner. Det ska bli roligt att få ta del av dem, säger hon.

Vad: Utställningen Saltön om tv-serien som baseras på Viveca Lärns romansvit

Var: Skaftö Folkets Hus, Grundsund

När: öppet 13-19 varje dag 8-19 juli

Guidade turer varje dag kl.16

Viveca Lärn inviger utställningen den 8 juli

Arrangör: Destination Skaftö och Skaftö Folkets Hus

Viveca Lärn är född 6 april 1944 i Örgryte församling, Göteborg. Hon har skrivit ett 40-tal barnböcker samt på senare år även romaner för vuxna, varav ett antal utgör grunden för tv-serien Saltön.

ANNONS