Urpremiär för Jacobs första symfoni

Under gymnasieåren dirigerade han musik vid frukostbordet så fling- och mjölkpaket flög omkring. På lördag håller Jakob Patriksson i taktpinnen när Oscar Fredriks Sinfonietta framför hans första symfoni, Job.

ANNONS
|

- Det ska bli roligt att få höra den på riktigt, säger kompositören Jakob Patriksson, som är 26 år, organist, körledare, dirigent och ny ledare för Oscar Fredriks Sinfonietta.

Jakob Patriksson tillträdde tjänsten som organist i Oscar Fredriks församling i Olivedal, Göteborg i oktober. Tillsättningen föregicks av provspelningar med flera grupper som hör hemma i församlingen, olika körer och Oscar Fredriks Sinfonietta.

- Vi, kyrkorådet, de rådgivande professionella kyrkomusikerna, ja alla var överens om att Jakob skulle ha tjänsten, berättar Malin Höjesjö, violinist och ordförande i Sinfoniettans orkesterförening, när GP gästar en av veckans repetitioner. Hon fortsätter:

- Han är en entusiastisk ledare som vet vad han vill. Orkestern är imponerad över hans mogna sätt att leda repetitionerna, han är musikaliskt kunnig och har ett tydligt musikaliskt språk.

ANNONS

Allt började när Jakob Patriksson, som växte upp på Donsö, började ta pianolektioner när han var 14 år. Efter ett par veckor frågade läraren: "Du kanske vill prova orgel?"

- När jag satte mig på orgelpallen föll allt på plats. Jag kände mig stensäker på att det här ska jag syssla med resten av mitt liv. Och jag började öva jättemycket, berättar han.

I gymnasiet gick han LM Engströms musiklinje och på skolan fick han upp ögonen även för sång och kör och började dirigera en kör. Och så tränade han hemma varje morgon – till en cd med klassisk musik och med en stängd dörr till övriga familjen.

- Varje frukost i tre år, där fick jag verkligen in slagtekniken i ryggmärgen. All den där träningen har jag igen, slagen sitter och jag kan lägga allt mitt fokus enbart på orkestern.

Gymnasiet följdes av en tvåårig kantorsutbildning i Hjo. Nästa steg blev Musikhögskolan i Göteborg och en treårig kandidat med orgel som huvudinstrument. I vår är Jakob Patriksson färdig med sin Master.

- Jag har redan hittat mitt drömjobb. Alla är väldigt hjälpsamma och i den här församlingen finns så många möjligheter inom kyrkomusiken. Och jag har många idéer, jag vill, jag vill...massor!

ANNONS

Jakob Patrikssons andra symfoni, som enligt honom själv är mer modern och utgår från Psalmboken, är redan en bra bit på väg. Hans första symfoni, Job, baserad på Jobs bok i Bibeln, uruppförs på lördag av Oscar Fredriks Sinfonietta, som består av ett femtiotal stråkmusiker. Till konserten har man, med uppbackning av blåsare och slagverkare, full symfonisk besättning. I programmet ingår även Tragisk Ouvertyr av J Brahms och Intermezzo av P Mascagni. En recitatör (kyrkoherde Jenny Rogestedt) läser sex korta texter ackompanjerad av harpa och orgel.

Fotnot: Symfoni nr 1 Job av Jakob Patriksson uruppförs lördag kl 17.00 i Oscar Fredriks kyrka.

ANNONS