Tvära frågor i tid och rum

Med föremål från hela världen och från långa tider ställer Världskulturmuseet samtida frågor med historiskt material. I dag invigs del 2 i utställningssatsningen Korsvägar.

ANNONS
|

- Vi ställer de tvärande frågorna i både tid och rum, till exempel om migration, säger Karl Magnusson, biträdande överintendent, och visar mot båten som inleder det första temat, Vägval i utställningen. Träbåten, en enkel fiskebåt, som enligt ögonvittnen har använts av 25 flyktingar för att ta sig från Nordafrika till Spanien 2004. Intill ligger flytvästar och en ryggsäck, insamlade på den grekiska ön Lesbos hösten 2015. - En stark ingång som bland annat berättar om flyktingströmmarna och hur de ändras över tid, säger Karl Magnusson.

Sju teman

Lina Malm är utställningens producent. Hon har, tillsammans med många andra, arbetat med projektet i två år. - Jag brukar säga att Korsvägar är som en antologi med sju olika kapitel. Här korsas och blandas olika tidsepoker och geografiska områden, säger hon. Vatten är den sammanhållande länken i den första, där man bland annat frågar sig hur migration och klimatförändringar hör ihop. Demokrati är ett annat tema. - Vi vill visa på att demokrati är så mycket mer än fria val och något det finns olika syn på i olika delar av världen, förklarar Klas Grinell, intendent. Det får besökarna olika exempel på i filmade intervjuer med utländska studenter som läser vid Göteborgs universitet. Vi får också lära oss att ett av de äldsta exemplen på representativ demokrati är Haudenosaunee-konfederationen i Nordamerika. Den kallas också Den stora fredens lag och ingicks mellan fem nationer någon gång mellan 1142 och 1450. Vi får också veta att krokodiler och demokrati hör ihop i med samhällena längs Sepikfloden i Papua Nya Guinea. Där var krokodilens kropp en metafor för samförstånd – idealet för dialog och beslutsfattande.

ANNONS

Växande utställning

Utställningen Korsvägar är, om inte permanent så väldigt långvarig i tid, och den skall växa. - Vi jobbar vidare med del 3 och 4 som kommer att läggas till i andra utrymmen här på museet, säger Lina Malm. För att få en bra balans kommer tillfälliga utställningar att öppnas även i framtiden. - I dagarna undertecknas ett avtal för en stor internationell utställning som kommer hit under nästa år, avslöjar Världskulturmuseets överintendent Ann Follin, som inte vill berätta mer förrän alla papper är påskrivna.

Fotnot: Utställningen Korsvägar invigs på Världskulturmuseet lördagen den 8/4 kl 12.30 av museets överintendent Ann Follin.

ANNONS