Svenska brottsfall synas i ny serie

"Making a murderer", "The Jinx" och en uppsjö av poddar - true crime är här för att stanna. Nu hakar Thomas Bodström på trenden. Han har skrivit en bok om ett uppmärksammat brottsfall i Boden, en bok som är tänkt att bli en vattendelare.

ANNONS
|

-Min fru tycker att det är rena justitiemordet medan min syster tycker att nästan allt har gjorts rätt, säger han.

Sommaren 2013 försvinner en 20-årig kvinna spårlöst. Det tar tre veckor innan hon hittas död i ett öde torp utanför hemstaden Boden. Polisarbetet och rättegången som följer blir föremål för stor medial uppmärksamhet, men det finns fortfarande frågetecken kring mordet.

-Det är något så ovanlig som ett fall med alternativa gärningsmän, inte som misstänks av polisen men av omgivningen. Dessutom har ett par personer motiv, på så sätt blir det lite av en gåta, säger Thomas Bodström som har skrivit boken "Bodenfallet" tillsammans med journalisten Lars Olof Lampers.

Menar du att det inte var rätt person som dömdes?

-Jag och Lampers har haft många diskussioner, men vi har valt att inte säga vad vi tror. Det är ett väldigt komplicerat och svårt fall och vi har svängt lite fram och tillbaka och kommit fram till att det finns skäl för och emot.

Tar inte ställning

Boken redovisar händelseförloppet från att kvinnan försvinner till dess att mannen döms i hovrätten. Dessutom får läsaren insyn i polis- och rättsväsendet genom de kommentarer som vävs in i texten. En ambition för författarna har varit att på ett enkelt sätt förklara de olika aktörernas roller och agerande.

-Det har skrivits många böcker om rättsfall där författaren tar ställning för eller emot. Det är ett sätt att skriva på, men för oss är det viktigt att läsaren får svara på frågorna. Var det rätt person som dömdes? Och var det rätt dom?

2014 döms en 22-årig man för mordet, först i tingsrätten och sedan i hovrätten, men Thomas Bodström tycker att bakgrundsbeskrivningen saknades i mediebevakningen. I "Bodenfallet" vill han visa upp en mer nyanserad bild av offret och förövaren.

ANNONS

-Vem var han? Vad är det för människa? Det har en betydelse i frågan om det är rätt person som döms. Det är en vanlig kille som aldrig gjort något brottsligt och han har förnekat sin skuld i sten från första sekund.

Tanken med boken är inte att recensera alla delar av brottsfallet, men vissa händelser i utredningen får kritik av Bodström.

-Att hålla ett fyra timmar långt förhör utan att killens advokat var närvarande, det var direkt felaktigt av polisen. Även här vill vi att läsaren tar ställning, var det rätt att hålla förhöret?

Brott och straff berör

"Bodenfallet" är den första boken i en serie om svenska brott och Bodström och Lampers är redan i full gång med att skriva nästa bok. Som justitieminister upptäckte Thomas Bodström att nästan alla människor har åsikter om brott och straff.

-Vart jag än kom så hade människor åsikter, är polisen bra eller dålig, är fängelsestraffen för korta eller för långa?

Att uppmärksamma verkliga brott har blivit en trend de senaste åren och genren har vuxit sig allt starkare i Sverige med flera poddar om svenska brott och med ett antal olika tv-program.

-Jag försökte få mitt eget parti att förstå att det här är frågor som berör människor. Brott och straff ansågs vara en högerfråga, men medierna har upptäckt att det finns ett intresse.

Kommer fortsätta diskuteras

Mordet diskuteras fortfarande i Boden och har delat upp staden i olika läger, och på diskussionsforumet Flashback har nästan 100 000 inlägg skrivits om fallet. Bodström förutspår att fallet kommer att diskuteras lång tid framöver.

-I Sverige finns alltid möjlighet till resning åt båda hållen.

Bakgrund: Advokat och deckarförfattare samt tidigare justitieminister i Göran Persson regering från 2000 till 2006.

Aktuell: Med "Bodenfallet" den första delen i serien "Svenska brott."

Ålder: 53 år.

Om Lars Olof Lampers: "Jag anser att han är en av Sveriges absolut mest kunniga när det gäller journalistik om brott och straff. Vi kombinerar varandra bra och kunde se fallet från olika synvinklar."

Om årets Allsvenska: "Som alltid tror jag på AIK, och som nästan alltid verkar jag ha fel. Men det är de själva som skapar favorittrycket som gör att de misslyckas."

ANNONS