Smärtsam berättelse inifrån Palestina

Recension: Kerstin Vinterhed vandrar runt i Jerusalem och försöker förstå oförsonligheten mellan länderna.

ANNONS
|

"Den 30 augusti 2012 gick min man Bengt Börjesson bort i cancer. Vi hade varit gifta i 43 år och fick fyra barn tillsammans." Med de orden börjar Kerstin Vinterhed prologen till sin bok Sorgen i Palestina – Ett personligt vittnesbörd. En prolog som under sin saklighet öppnar sig mot ett bråddjup av sorg.

I februari 2013 känns livet meningslöst, men hon far iväg som ekumenisk följeslagare till Betlehem. Sorgens karaktär förändras och vävs in i en större smärtsam berättelse inifrån Palestina. I januari 2015 följs den resan av en annan, nu till Jerusalem, där hon arbetar som seniorvolontär i Bilda kristna studiecenter och Svenska teologiska institutet.

ANNONS

Kerstin Vinterhed, länge journalist på DN, så präst, docent i socialt arbete och författare till en rad böcker (om makarna Myrdal, Palmemordet, EU) kommer från en judisk familj. Viljan att undersöka och förstå konflikten mellan Israel och Palestina är självklar. Hon blickar tillbaka på historien – raden av intifador, krig och konflikter – och berättar samtidigt om mötena med dagens Palestina och Israel.

De stora politiska frågorna förs ofta ner till ett individuellt plan, där de tragedier som utspelas i ockuperat land tar gestalt, får namn, ansikten. Hon skriver om hur tiden går, medan hatet växer och om hur ockupationen tär på mänskliga relationer mellan människor på båda sidor i konflikten. Hon förundras över den livsglädje som finns i Gaza trots allt lidande och skriver om kvinnors roll, om barnen som lider mest och älskas mest. Bilderna av palestinskt liv är rika på perspektiv.

I Jerusalem vandrar hon runt på historisk mark– hela tiden med tankarna på oförsonligheten länderna emellan, oron för de militanta bosättarna, väntan på när nästa krig kommer.

Sorgen i Palestina är en tänkvärd bok, berörande och välskriven.

Kerstin Vinterhed

Sorgen i Palestina

Gidlunds

ANNONS