Özgür Tasbas, (MP). Bild:Catharina Fyrberg
Özgür Tasbas, (MP). Bild:Catharina Fyrberg

Satsar på svenska - startar skrivprojekt

Berättarministeriets mål är att ge barn och unga fler möjligheter att erövra det svenska språket. I höst startar en skrivarverkstad i Göteborgs östra stadsdelar.

ANNONS
|

Fem frågor till Özgür Tasbas, (MP) ordförande, Östra Göteborgs stadsdelsnämnd.

Vad kommer det att betyda för eleverna vid skolorna i Angered och Östra Göteborg ?

- Alla skolor i de här stadsdelarna kommer att erbjudas kreativa och pedagogiskt utformade skolprogram sex dagar i veckan och under de kortare loven gratis.

För ett år tog Berättarministeriet beslutet att starta en filial i Göteborg. Etableringen har blivit försenad men nu finns ett treårigt avtal mellan stiftelsen och Angered och Östra Göteborgs stadsdelsförvaltningar. Det är ett så kallat IOP-avtal, Idéburet Offentligt Partnerskap. Vad innebär det?

- Det är en modell för samverkan mellan en offentlig aktör, kommunen, och en idéburen organisation, i det här fallet Berättarministeriet. Det är en riktad insats och starten på ett långsiktigt samarbete.

ANNONS

Vilken åldersgrupp vänder sig verksamheten till?

- Barn och unga mellan 8 och 18 år med ett tydligt fokus på årskurs 2 till 5.

Berättarministeriet verksamhet vilar på samarbete mellan näringslivet, det offentliga och ideell verksamhet i form av volontärer. Hur viktig är volontärernas insats?

- Mycket viktig, allt bygger på volontärernas ideella arbete. Det kommer att finnas ett fåtal avlönade personer.

Startdatum är satt till november i år. Var kommer Berättarministeriet att finnas rent geografisk?

- I Gamlestaden, det är ambitionen. Vi tittar på olika alternativa lokaler där. Gamlestaden är en knutpunkt i Nordost som förbinder Angered med Östra Göteborg.

Fotnot: Tre aktörer från näringslivet, Stena Stiftelsen, Plazer Fastigheter och Serneke Group har initierat och driver tillsammans etableringen av Berättarministeriet i Göteborg.

ANNONS