REPLIK: "Boken om romer grovt vantolkad"

Hur kan ett etablerat bokförlag ge ut antiziganistisk litteratur som Stanislav Emirovs Varför tigger romer? undrade Cecilia Nelson i GP den 20 april. Nu svarar förläggaren Björn Eklund.

ANNONS
|

Hur kan en etablerad tidning publicera en recension som så grovt vantolkar innehållet i en bok?

Låt mig ge två exempel:

Cecilia Nelson tillskriver Stanislav Emirov åsikten att det skulle ligga i romernas natur att tigga. Men han talar inte om natur, utan om tradition och kultur - en helt annan sak.

CECILIA NELSONS RECENSION: Motverka eller spä på rasistiskt hat

Cecilia Nelson påstår att författaren skulle vilja lösa tiggeriproblemet med böter, fängelse och utvisning. I själva verket säger han att sådana åtgärder inte kan utplåna romskt tiggeri.

Såhär beskriver författaren sina tankar hur tiggeriet kan avskaffas:

"Om vi i Sverige och Europa vill utrota romskt tiggeri som fenomen – både gatutiggeri och bidragsleverne – måste vi framför allt se till att romer förvärvsarbetar ute i majoritetssamhället, att de gör det villigt, frivilligt och utan att behöva ge avkall på sina principer. För att få romer i förvärvsarbete måste vi åtgärda det romska folkets utanförskap. I den mån utanförskapet beror på majoritetssamhällets alienerande attityder och handlingar måste vi besegra antiziganismen och diskrimineringen. I den mån utanförskapet beror på romerna själva måste vi förändra romernas inställning till oss gadje, få dem att sluta distansera sig från vår värld.

ANNONS

Romernas distansering orsakas av rädslan för förtryck, så vi måste få bort den rädslan. Det kan vi endast göra genom att eliminera allt som kan ge upphov till den." Ett antiziganistisk resonemang?

Nej, Stanislav Emirovs bok är självklart inte antiziganistisk. Den är skriven med stor respekt och kärlek för romernas kultur och i det uppenbara syftet att förbättra deras ställning. Men som en verklig vän till romerna, så drar sig författaren inte för att också kritisera. Ja, han tar upp negativa aspekter av romskt tiggeri - sådana existerar. Ja, han hävdar att romerna har ett visst eget ansvar för den situation de befinner sig i, och att allt inte kan skyllas på majoritetssamhället.

Kanske är det dessa två inslag i boken – vilka bryter starkt bryter mot det i Sverige dominerande synsättet på romer – som Cecilia Nelson förväxlar med antiziganism? Ett annat sätt att uttrycka det skulle kunna vara att författaren behandlar romerna som jämlikar.

CECILIA NELSONS SVAR PÅ REPLIKEN:Helheten är en katastrof

ANNONS