Mikael Bergstrand är aktuell med romanen Gurun i Pomonadalen.
Mikael Bergstrand är aktuell med romanen Gurun i Pomonadalen.

Mikael Bergstrand - från Indien till Österlen

ANNONS
|

År 2007 var avgörande för författaren och journalisten Mikael Bergstrand. Hans fru hade fått en tjänst på Ikea i Indien och paret flyttade från Malmö till New Delhi tillsammans med sin yngste son.

- Det var ett äventyr, mitt i livet, berättar Mikael som kom att älska landet och stannade i fyra år.

Vistelsen var omvälvande och påverkade inriktningen på hans författarskap. Efter tre kriminalromaner om den kvinnliga Malmöjournalisten Leyla Abdallah satte Mikael Bergstrand punkt för serien.

- Det kändes konstigt att befinna sig långt hemifrån och skriva om brott i Malmö, så jag bestämde mig för att istället använda mig av mina nya erfarenheter.

ANNONS

I feelgood-romanen Delhis vackraste händer från 2011 introduceras Göran Borg, en räddhågsen, medelålders man som tack vare en kamrat, reseledaren Erik, får chansen att besöka Indien. Boken har fått två efterföljare, Dimma över Darjeeling och nyutkomna Gurun i Pomonadalen.

Romanerna blev Mikael Bergstrands återkomst till den humoristiska stil han använde i debuten Heta Hallon 2004.

- Jag har hittat min berättarröst, fast det är svårt och tidskrävande att skriva roligt, att hitta rätt nivå, säger Göran som under många år praktiserade humorgenren som kåsör och krönikör i Sydsvenskan.

Den här sommareftermiddagen har vi avtalat möte på Stadsbiblioteket i Halmstad, där Mikael Bergstrand samma kväll ska framträda. Under ett parasoll berättar han om mötet med en indier som fick bli förebild till Yogi, den man Göran Borg lär känna i den första romanen och som får avgörande betydelse för malmöitens inre utveckling.

- Jag går igång på människor. Jag fastnade för min väns ljusa livssyn och hans ordekvilibrism lånade jag ut till Yogi.

Själv delar Mikael Bergstrand vissa drag och intressen (fotboll) med Göran Borg, Mikael är dock noga med att påpeka att han inte är Göran.

- Men precis som Göran chockades jag av larmet, dofterna och värmen när jag kom till Indien första gången, och vi delar också en del fördomar.

ANNONS

I Dimma över Darjeeling återvänder Göran Borg till Indien men Gurun i Pomonadalen utspelar sig huvudsakligen i Sverige. Yogi inser att den arbetslöse Göran behöver stöd och besöker honom i både Malmö och på Österlen.

Stora delar av berättelsen har Mikael Bergstrand skrivit omgiven av äppelodlingar på Österlen, i sommarhuset i Rörum dit han flyttar permanent i sommar.

- Några av figurerna finns på riktigt och har fått följa med in i romanen, säger Mikael som höll releasefesten på det créperie som förekommer i boken.

I arbetet med romanerna har författaren haft nytta av att han jobbat som reseledare i Indien och jämförelser mellan indisk och svensk kultur är viktiga ingredienser. I Gurun i Pomonadalen skärskådar besökaren Yogi svenska seder och traditioner, som när han och Göran firar midsommar på Österlen.

Visserligen har Yogi stött på Små grodorna redan i Indien, i Görans sällskap, men han ställer frågor om vad majstången symboliserar. Och hur ser grönsaksutbudet ut på midsommarbordet? Vegetarianen Yogi stillar sin glupande hunger med färskpotatis, ostpaj och broccoligratäng.

Titeln Gurun i Pomonadalen indikerar att Yogi får betydelse för fler än Göran Borg under sitt Sverigebesök och det är ett minst sagt brokigt persongalleri som besöker vännernas lånade trädgård på Österlen.

ANNONS

Göran Holms vuxna barn, Linda och John, kommer också på ett helgbesök tillsammans med sin mamma, Görans exfru, och hennes nye man. Det blir en händelserik visit där Göran skadar sig i ett misslyckat försöka att imponera som vågsurfare. Det onda för det goda med sig att John, som studerar till läkare, får möjlighet att hjälpa sin far och deras relation förbättras.

Romanen igenom mal en annan trasslig relation i Görans huvud, den till särbon Karin. Paret ses inte under sommaren, vilket bekymrar honom.

Men Mikael Bergstrand skriver inte feel good för inte, ingen är olycklig i slutet av berättelsen.

- Jag brukar kalla mina böcker gubb lit, till skillnad från chic lit och lad lit, förklarar författaren den lättsamma genren.

- Jag vill skildra medelåldersmannen, det är något komiskt över oss, vi har också klimakterieyttringar. Kroppen förfaller, vi börjar tvivla på våra liv och vår mansroll.

Uppenbarligen vill även kvinnor läsa om klimakteriemannen. När Mikael Bergstrand framträder på Stadsbiblioteket några timmar senare består publiken mest av kvinnor som fnissar högt när han läser ut sina böcker.

- Jag skriver för tre kategorier läsare, säger författaren från scenen:

- De som varit i Indien, de som vill åka till Indien och de som absolut inte vill åka till Indien.

ANNONS

Via handuppräckning finner han representanter för alla grupperna i publiken, även om få vill erkänna att de helt saknar indiska resplaner.

- Er vill jag påminna om att läsa är att resa. Det går lika bra att stanna hemma.

Mikael Bergstrand har inte lett resor till Indien på ett tag, men nästa år är det dags igen. En arrangör planerar en resa i Görans och Yogis fotspår, och författaren själv är den givne ciceronen.

2016 är det också dags för en annan premiär, då Delhis vackraste händer blir en tv-serie i tre delar i regi av Hannes Holm. Mikael Bergstrand får ännu inte avslöja vem som ska spela Göran.

- Det kommer att bli bra, så mycket kan jag säga.

Några fler böcker om Göran och Yogi är inte planerade, Mikael Bergstrand förbereder istället för en 80-talsskildring från Stockholm.

- Jag bodde där då och jobbade som det som då kallades hemsamarit. Jag träffade många spännande karaktärer i jobbet, det ska jag försöka göra något av.

Och läsarna kan även i fortsättningen räkna med humor.

- Ja, det finns ett behov av feelgood, av lättillgänglig litteratur för dem som inte bara vill läsa deckare om brott.

ANNONS

Fakta: Mikael Bergstrand

Ålder: 55 år.

Bor: I Rörum på Österlen, har nyligen flyttat permanent från Malmö till sommarhuset .

Familj: Tre vuxna söner som är bosatta i Berlin, Stockholm och Malmö.

Läser i sommar: Hägring 38 av Kjell Westö och Steglitsan av Donna Tartt.

Gör på semestern: Är på Österlen. Där finns en ro, en skönhet och ett lugn som jag har saknat. Jag älskar havet och naturens skiftningar.

Bäst med Indien: Indiernas nyfikenhet och varma attityd.

Sämst med Indien: De ständiga tutorna, de är som en sorts regeringsförklaring. Det har jag aldrig vant mig vid.

Aktuell: Med Gurun i Pomonadalen, den tredje och avslutande delen i romanserien om Göran Borg och hans indiske vän Yogendra Yogi Singh Thakur.

ANNONS