Lars Åberg, kulturskribent som regelbundet medarbetar i Göteborgs-Posten.
Lars Åberg, kulturskribent som regelbundet medarbetar i Göteborgs-Posten.

Lars Åberg: Både tjejer och killar påverkas

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Då och då poppar Behrang Kianzad upp i någon spalt med upprörda inlägg.

I GP 16/7 tar han min krönika om vänsterns svek mot dem som får sina liv begränsade av fundamentalistiska kontrollanter och hederskulturella strukturer till intäkt för att skälla på i stort sett alla, som verkar för att motverka hedersförtrycket och hot- och kontrollkulturen. Jag får bli den tratt han häller ner sin magsyra i.

Med sådana som Kianzad går det sällan att resonera. Han umgås så lättsinnigt med statistik, citat och hänvisningar till oidentifierade sociologiska eller kriminologiska studier att möjligheten till seriöst samtal försvinner. Han lägger ord och siffror i min mun som aldrig har funnits där – och vad ska man då svara?

ANNONS

Läs också: Behrang Kianzad: Fördomsfulla uttalanden om hedersförtryck

I Kianzads ögon finns inga av de problem som de utsatta i åratal har beskrivit. Han anser sig veta att det som bland andra Zeliha Dagli och Amineh Kakabaveh har skrivit om i dagspressen nu i sommar är osant. Han bara vet att de många misshandlade kvinnor i skyddat boende och med utbytt identitet, som jag intervjuade i Kvinnorättsförbundets i Malmö projekt Barn och mammor (materialet redovisas i boken Sommarens skiraste ljus. Om det dolda våldet mot kvinnor och barn), i själva verket inte existerar.

Han vet att allt är bluff. Han vet att mina vänner är påstådda. Han känner igen en konspiration när han ser den.

Det är naturligtvis djärvt av en person som Kianzad att föra in begreppet charlatan i sammanhanget. Bumerangeffekten riskerar att bli ansenlig. Men om man plöjer sig igenom hans dimridåer hittar man en bekant figur från tidigare diskussioner om hedersvåld och patriarkala förortsmiljöer: verklighetsförnekaren.

I Eduardo Grutzkys och min bok Heder och samvete. En bok om hederskultur i Sverige beskrivs hedersförtryckets mekanismer och strukturer. Både tjejer och killar påverkas. Dessutom går vi där igenom den svenska debatten och myndigheternas bristfälliga stöd till dem som tvingas leva med hedersnormer och vill bryta med dem. Här hittar vi politiker, professorer och statliga utredare som försöker vända bort blicken på samma sätt som Behrang Kianzad.

ANNONS

De framstår alla som ganska ynkliga figurer med ett antidemokratiskt synsätt.

ANNONS