Therese Moberg brukar träna högt på dikterna hemma och tycker synd om grannarna.
Therese Moberg brukar träna högt på dikterna hemma och tycker synd om grannarna.

I kväll står ord mot ord

Therese Moberg tyckte poesi verkade tråkigt. Men det var innan hon kom i kontakt med estradpoesin. På söndagskvällen tävlar hon om en plats i SM-finalen i poetry slam.

ANNONS
|

Åtta scenpoeter konkurrerar om fyra SM-platser i Uppsala 24–27 augusti, i kväll ska också stadens bästa estradpoet röstas fram av publiken. Platsen är Café Hängmattan i Musikens hus i Majorna. Här har alla deltävlingarna avgjorts, och finalisterna har kvalificerats sig via en höst- eller vårfinal. Therese Moberg var klar redan i höstas och har kunnat studera motståndet i lugn och ro under våren.

–Det kommer att bli hårt, det är många duktiga scenpoeter, det blir jättespännande.

Vi träffas i ett hörn av kaféet bland lördagsfikande småbarnsföräldrar dagen före tävlingen. Än har inte nerverna börjat bråka, men det brukar de göra.

ANNONS

–Första gången jag stod på scen var det fruktansvärt jobbigt, jag nästan kräktes, var jätteskakig. Jag blir fortfarande nervös men nu kan jag hantera det bättre. Jag lär mig alltid dikterna utantill så jag ska slippa stå med ett papper och skaka.

Varje finalist tävlar först med två dikter, går man vidare får man läsa tre till. En ny regel för denna säsong är att en av de två första dikterna måste vara ny för säsongen.

–Jag försöker alltid ha med något nytt till en tävling. Den här gången blir det en dikt som blev klar förra helgen om flyktingsituationen. Den har jag inte läst för publik förut, bara testat på en kompis.

Ämnena växlar, det kan handla om könsroller eller andra aktuella frågor, och kanske har dikterna blivit lite allvarligare nu jämfört med i början, men humorn finns fortfarande med på ett hörn. Den andra dikten hon tänker starta med i kväll handlar om Super Mario.

–Den tycker jag själv är rolig att läsa.

Spoken word måste inte rimma, men för Therese Moberg har rimmet blivit ett signum, det gör det också lättare att komma ihåg texten.

Det är inte första gången hon är i Göteborgsfinal. 2011 kom hon med på en reservplats till SM, då kom hon sist men fick blodad tand och både 2014 och 2015 var hon med och tävlade i SM-laget. I SM tävlar man både individuellt och i lag. Och de fyra som utses i kväll har sommaren på sig att jobba ihop en ”team piece” med minst två poeter på scen.

ANNONS

Fakta: Poetry slam

Vad: Regional final i estradpoesi.

Var: Café Hängmattan, Musikens hus ikväll

Regler: Egna dikter, ingen rekvisita, max tre minuter per dikt.

Övriga deltagare i Göteborgsfinalen: Marcus Edstam, Idun, Isabella Linderoth, Hanna Haag, Frej Haar, Evelina Varas och Erik Svensson.

SM äger rum i Uppsala 24-27 augusti.

Therese Moberg

Född: 1991

Pluggar till psykolog

Inspirationskälla: Facebook

ANNONS