Hemleverans av högläsning i Göteborg

I projektet Bokstart har bibliotekarier sedan 2015 gjort hembesök till barnfamiljer i Gårdsten och Bergsjön. Nu har verksamheten utökats till Lövgärdet.

ANNONS
|

Lilla Elvin, sju månader gammal när vi hälsar på hos familjen Susic i Bergsjön, tittar på det som bokstartarna Denise Gelotte och Gertrud Widerberg har tagit fram: Nalle av Grete Janus Hertz, en populär pekbok med gamla anor. Efter noga övervägande stoppar han den i munnen.

–Äta lite brukar vara det första de gör, sedan slå lite på boken. Efter det öppnar de och stänger den, säger Gertrud.

Hon är barnbibliotekskonsulent och lokal projektledare för Bokstart, en verksamhet vars syfte är att engagera föräldrarna att tidigt läsa med sina små barn för att stimulera läslust och språkinlärning.

2014 fick Kulturrådet i uppdrag att planera och genomföra läsfrämjande projekt utanför skolans verksamhet. Med inspiration från England och Danmark, som gjort lyckade försök med hembesök från biblioteken, startades så projektet året därpå i tre pilotkommuner: Landskrona, Södertälje och Göteborg.

ANNONS

Yngre barn viktigt fokus

Gertrud Widerberg är glad att de bestämde sig för att fokusera på yngre barn. Vanligast är annars att, när alarmerande siffror om ungdomars studieresultat kommer, inrikta sig på unga som redan går i skolan.

–Den avgörande språkutvecklingen sker innan skolstart. Det har vi lärt oss av forskningen. Om ett barn har det lite tufft och man inte börjar göra någonting åt det förrän skolan börjar, har man ett hårt jobb framför sig, säger Gertrud.

När bibliotekarierna i Bokstart gör hembesök följer de en bestämd arbetsgång. Först skickas ett brev hem till föräldrarna där det berättas om verksamheten. I kuvertet medföljer också visitkort med fotografier på Bokstarts utsända, så att familjen ska veta att det är de som kommer och inga andra.

Om ingen hör av sig, hälsar de på.

–Folk kan vara skeptiska om de inte upplever att de har fått något brev. Ofta vänder det inom fem minuter, säger hon.

Det som sedan följer är att bokstartarna delar med sig av tips om sådant som kan stimulera barnens språkutveckling, som högläsning, sång och lek. Ibland kan det bli en lässtund, om barnet och föräldrarna vill. Det handlar sällan om att sitta och läsa en bok från pärm till pärm med ett så litet barn, utan att låta dem närma sig boken på sitt eget sätt – om inte med ögonen så med händerna eller munnen.

ANNONS

"Lärde mig jättemycket"

Totalt blir det två besök per barnfamilj under ett år, och varje gång har de utsända med sig en bokgåva på tre nya böcker. Under de två försöksåren har bokstartarna valt slumpmässiga gator, men i höst, när arbetet utökas till Lövgärdet, riktar de in sig på förstagångsföräldrar.

Elvins mamma, Sanela Susic, tycker att det har varit underbart.

–Jag lärde mig jättemycket om hur man ska hantera böcker, och att barnen förstår mer än man tror när man läser för dem.

I det 40-tal länder som initierat bokstartliknande projekt är trenden tydlig: Föräldrar som deltar i programmet läser mer med sina barn och besöker oftare det lokala biblioteket. Men framtiden är oviss, åtminstone för det svenska projektet. Så vitt Gertrud Widerberg vet har de finansiering från staden fram till årsskiftet; i höst väntas besked om det blir någon fortsättning eller inte.

–Det är sällan folk har varit så intresserade av vårt arbete som med Bokstart. Folk vill höra om det här och allt fantastiskt vi har varit med om. Kanske blir vi blir ledsna och besvikna senare, men det känns faktiskt som om vi vågar vara hoppfulla den här gången, säger hon.

Fakta: Bokstart

  1. Inleddes i mars 2015 för att främja läsandet i barnfamiljer.
  2. Inspirationen kommer framför allt från England där programmet kallas Bookstart och har funnits sedan 1992.
  3. I Göteborg drivs Bokstart med medel från Kulturrådet och den kommunala mobiliseringen Staden där vi läser för våra barn.
  4. När barnet är 18 månader får familjen en inbjudan till biblioteket. Då får barnet också Bokstarts maskot, den läsande elefanten.
ANNONS