Göteborgspoeten Lina Ekdahl vann SR:s novellpris

Poeten Lina Ekdahl är årets mottagare av Sveriges Radios novellpris för 2017 för radionovellen ”Rent bord”: "Det är väldigt roligt att människor ringt in och röstat på mig", säger hon.

ANNONS
|

Lina Ekdahl är årets mottagare av Sveriges Radios novellpris för 2017. Det förradionovellen ”Rent bord” som lyssnarna röstat fram. Novellpriset har delats ut sedan 2002 och bland tidigare vinnare finns Stina Stoor, Bob Hansson och Beate Grimsrud.

– Det är väldigt roligt att människor ringt in och röstat på mig. Jag tycker om radion som medium. Jag trivs väldigt bra med radion på alla möjliga sätt, säger hon.

"Rent bord" är Lina Ekdahls första novell ochhandlar om att ställa den oskyldiga frågan "Det kan väl aldrig vara fel att föreslå en promenad, helt enkelt?".

Vanligtvis skriver hon framför allt dikter. För GP-kulturens räkning har hon bland annat tolkat Midvintern. Lina Ekdahl tänkte från början att "Rent bord" skulle kunna få kritik, men responsen har varit positiv.

ANNONS

LÄS MER: Lina Ekdahl har tolkat Midvintern för GP-kulturens räkning

–Den följer inte riktigt novellens gyllene regler. Den är lite mer som en dikt eller monolog och väldigt upprepande. Jag trodde att folk skulle tycka att "Så här kan man inte skriva noveller". Men det är det jag tror folk gillat. Att den är lite annorlunda. Det finns både humor och sorg i den. Det gör mig glad för jag jobbar mycket med det. Både svärtan och humorn i livet på något sätt.

Lina Ekdahl debuterade 1994 med ”Fram på dagen” och har sedan dess gett ut ytterligare åtta böcker.

Kommer du skriva fler noveller?

–Ja, jag får den här frågan nu. Jag vet faktiskt inte, vi får se.Jag får smälta det hela.

ANNONS