Malin Omland är projektledare för Staden där vi läser för våra barn. Bild: Robin Aron.
Malin Omland är projektledare för Staden där vi läser för våra barn. Bild: Robin Aron.

Göteborg storsatsar på högläsning

En femtedel av alla elever går ut grundskolan utan att kunna läsa en dagstidning. Bland annat därför har Göteborgs stad lanserat kraftsamlingen Staden där vi läser för våra barn.

ANNONS
|

Projektledaren Malin Omland är spindeln i nätet och har jobbat med frågan i ett år.

– Jag är otroligt stolt över att ha fått det här förtroendet. Det finns mycket att göra på området, samtidigt som Göteborg tacksamt nog har många erfarna bibliotekarier och kompetenta lärare, säger hon.

I grunden är hon statsvetare och har hela sitt yrkesliv brunnit för samhällsutveckling, vilket Malin anser läsningen vara en stor del av.

– Vi vet av forskningen att sagostunder för barn är betydelsefulla för det enskilda barnets språkutveckling, men också för samhället i stort. Barn som får en tidig språkutveckling får också ett större ordförråd, lär sig att läsa tidigare och har större förutsättningar att klara skolan och komma ut i arbetslivet. Och sedan för de ju vidare sina erfarenheter till nästa generation.

ANNONS

Bokgåva till skolorna

När vi träffar Malin befinner hon sig i Göteborgs stads tält på West Pride-festivalen, där bibliotekarier från Göteborgs stadsbibliotek har sagostunder med besökande barnfamiljer och delar med sig av lästips. Med sig har hon den bok som troligen kommer att bli Göteborgs mest lästa under det innevarande året: Farfars mammas soffa av Anna Bengtsson.

Före sommarlovet delade Göteborgs stad ut 6 400 exemplar av boken till 140 skolor, både kommunala som privata. En insats som kostade 250 000 kronor, men som Malin Omland är övertygad om kommer att ge mångdubbelt igen i framtiden.

– Den tar upp mycket av Göteborgs och Sveriges historia under det senaste århundradet, så vi hoppas att den kan intressera de vuxna också. De spelar juen viktig roll för att väcka barnens läslust.

Kliv in i boken

I samband med bokgåvan får barnen en inbjudan till Barnens kulturkalas 11-16 augusti. Där ges möjlighet att på flera olika sätt återuppleva bokens berättelse – till exempel genom högläsning på olika språk, och med en teaterpjäs som sedan ska turnera runt mellan Göteborgs olika stadsdelar.

– När jag var på Hammarkullsskolan och berättade om kulturkalaset för en klass var det en elev som hänfört sa: ”Vadå, kommer jag att kunna kliva in i boken?”. Jag sa att ja, det kommer du att kunna göra. På sätt och vis.

ANNONS

Unikt helhetsgrepp

Bokgåvor i skolor är förstås ingen ny arbetsmetod; däremot tror Malin Omland att helhetsgreppet som Göteborgs stad nu tar är unikt.

Bland annat ska staden inrätta ettantal kapprumsbibliotek på utflyktslekplatser, förskolor och familjecentraler, där barn och vuxna snabbt och enkelt kan låna böcker. Stadsbiblioteketska också samarbeta med några av Göteborgs förskolor i projektet Läs hjärta förskolaför att utveckla deras läsarbete.

Dessutom har Göteborgs stad anlitat ett antalläsambassadörer med språkkompetens inom de stora språkgrupperna bland Göteborgs nyanlända (somaliska, arabiska och persiska) för att tala med vårdnadshavare och andra viktiga vuxna om värdet av läs- och berättarstunder med barnen.

– Om vi verkligen vill minska skillnaderna i livsvillkor och hälsa, tror jag att vi måste jobba uppsökande på det här sättet. Jag är övertygad om att boken kan skapa en bättre stad, säger Malin Omland.

Fakta: Farfars mammas soffa

Boken, skriven och illustrerad av Anna Bengtsson, handlar om en soffa som köps av en göteborgsk arbetarfamilj 1915 och sedan får en central roll i deras släktsaga. Bland annat får soffan vara med om införandet av kvinnlig rösträtt 1921.

Den gavs först ut 2014 på Alfabeta bokförlag, och delas nu ut till skolor av Staden där vi läser för våra barn, som är en del av det långsiktiga arbetet för ett jämlikt Göteborg och stadens 400-årsjubileum 2021.

ANNONS