Från badselfie till Hasselbladpris

Hasselbladsstiftelsens årliga pris på en miljon kronor går i år till den nederländska konstnären och fotografen Rineke Dijkstra. - Det känns väldigt hedrande, säger en glad pristagare från sitt hem i Amsterdam.

ANNONS
|

Det som brukar kallas för världens mest prestigefulla utmärkelse i fotografi, Hasselbladpriset, har i år tilldelats "en av de mest betydelsefulla samtida konstnärerna som arbetar med fotografiska porträtt". Så inleder i alla fall Hasselbladsstiftelsen sin motivering till valet av Rineke Dijkstra som 2017 års pristagare.

Och det är en ödmjuk, stolt och glad pristagare som GP når i telefon.

- Det är bara att titta på de tidigare pristagarna för att förstå vilken stor ära det är att få ta emot Hassebladpriset. Det är också ett pris som jag får för min samlade produktion, och det känns extra roligt.

ANNONS

Sent konstnärligt uppvaknande

Rineke Dijkstra, 57, fick sitt konstnärliga uppvaknande rätt sent i livet. Efter att ha tagit examen vid konsthögskolan Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam arbetade hon bland annat som porträttfotograf och pressfotograf i flera år, ett intensivt men också hoppigt och fragmentariskt jobb som gjorde att hon tog en time out i ett par månader redan i 30-årsåldern.

- Dagen innan jag skulle tillbaka till jobbet råkade jag ut för en allvarlig cykelolycka och bröt höften. Jag kunde inte arbeta på ett halvår och det var osäkert om skadan någonsin skulle läka.

Simmade som rehab

Som rehabilitering simmade Rineke Dijkstra en timme varje dag, längd efter längd, och medan hon låg där i bassängen blev hon alltmer osäker på om hon verkligen ville återvända till sitt gamla jobb. Sedan slog det henne att hon skulle ta ett självporträtt när hon steg upp ur vattnet efter ett tufft och krävande träningspass. Tunn, trött, frusen och utmattad, nära kollapsens gräns, utan några kläder eller attribut att skyla sig med. Helt utan poser.

- (skratt) Det var så allt började. Med ett porträtt på mig själv i baddräkt.

Självporträttet blev den första bilden i Rineke Dijkstras serie Beach portraits. Under flera år tog hon storskaliga och manshöga fotografier på tonåringar och barn i vattenbryn på stränder i Nederländerna, Polen, USA, England, Ukraina och Kroatien. Bildserien hyllades och visades bland annat på Museum of Modern Art i New York.

ANNONS

Arbetar helst med ungdomar

"När de står framför hennes storformatskamera återspeglas på ett gripande sätt sårbarheten och självmedvetenheten under övergångsperioden från barn till ungdomar", skriver Hasselbladsstiftelsen i sin presentation av Rineke Dijkstra, och lyckas rätt väl sammanfatta vad hon försöker skildra i sina fotografier.

- Hos ungdomar ligger allting öppet, livet är oskrivet, de är inte färdiga som människor. Alla dessa stadier är väldigt intressanta för mig att kunna skildra i min konst.

Efter sin uppmärksammade strandserie har Rineke Dijkstra gjort gått vidare med en rad olika projekt. Bland annat har hon följt en bosnisk flicka, spanska tjurfäktare, nyförlösta mammor och israeliska värnpliktiga soldater.

Långvariga projekt

Vissa av Rineke Dijkstras fotografier kan vara tagna på 20 minuter, andra har hon fått ägna hela dagar åt, men hennes bildserier är ofta sammanställda under flera års tid.

- Jag tycker om att saker och ting får ta sin tid. Jag vill gå in helhjärtat i mina projekt, sätta fotografierna i ett sammanhang och berätta en historia. Det är viktigt för mig.

Hasselbladsstiftelsens prischeck på en miljon kronor är såklart välkommen och pengarna kommer Rineke Dijkstra att plöja ner i nya projekt. Men det är ändå inte pengarna som väger tyngst.

- Nej, faktiskt inte. Priset som sådant är egentligen det som betyder mest för mig som konstnär.

ANNONS

Hasselbladpriset

Ett årligt pris som delas ut i Göteborg till någon som gjort en "framstående fotografisk gärning". Prissumman på 500 000 kronor fördubblades 2010 till 1 miljon kronor. I priset ingår även diplom, guldmedalj och en utställning på Hasselblad center på Götaplatsen.

Delas ut sedan 1980 av Erna och Victor Hasselblads stiftelse.

Tidigare pristagare (i urval): Lennart Nilsson (80), Henri Cartier-Bresson (82), Irving Penn (85), William Klein (90), Susan Meiselas (94), Christer Strömholm (97), Cindy Sherman (99), Jeff Wall (02), Sophie Calle (10), Wolfgang Tillmans (15).

Rineke Dijkstra tar emot sitt pris i Göteborg den 9 oktober. Dagen efter anordnas ett symposium och på Hasselblad center öppnar en utställning med Rineke Dijkstras verk.

ANNONS