Dikt är hett i Hammarkullen

Det våras för poesi i förorten. Runt 400 personer i alla möjliga åldrar besökte under söndagen Hammarkullens Folkets hus för att se tio unga eldsjälar tävla i spoken word.

ANNONS
|

Det är så mycket folk inne i Hammarsalen att man skulle kunna lyfta på fötterna och hänga i luften, fastkilad mellan fyra ungdomar i deras puffiga dunjackor. Utanför ringlar kön fortfarande lång.

Göteborgsdeltävlingen i Ortens bästa poet hålls under söndagskvällen, en spoken word-tävling som arrangeras för tredje året i följd av organisationen Förenade förorter och ideella lokala krafter.

Organisationens ordförande Bipasha Huq är inte förvånad över att tävlingen är så populär.

– Det finns ett behov av en plattform där marginaliserade röster får komma till tals. De föreningar och scener som är etablerade har inte kunnat tillvarata alla, det ser vi ju här, säger hon.

ANNONS

I år tävlar tio unga talanger från Göteborg – sex tjejer och fyra killar. En avsevärd förbättring från i fjol då bara en femtedel av deltagarna var flickor.

LÄS MER: Ortens bästa poeter tävlade i Tynnered

– Vi har upptäckt i de andra städerna också att tävlingen behöver hållas några gånger för att tjejerna ska komma med. Killar tänker nog ofta att deras plats är given, men tjejer saknar det självförtroendet. De måste se andra tjejer göra det före dem.

15-åriga Yasmin vill förändra världen

En av de tjejer som blev inspirerade av att se andra kvinnliga poeter uppträda på förra årets tävling är Yasmin Omar Abdulkadir från Hisingen. Trots att hon är yngst – 15 år – och trots att juryn består av idel tunga namn som Vic Vem och Johannes Anyuru (en av Yasmins favoritpoeter), utstrålar hon ett lugn som inte matchas av många i den lilla logen intill scenen.

– Jag är mer taggad än nervös. Det finns mycket att tänka på just nu, som hur jag ska röra händerna på ett bra sätt. Och så måste jag tala långsamt så att budskapet går fram.

I kväll har hon tre minuter på sig att läsa sina dikter. Tiden räknas från första gesten man gör, så att tänka på händerna är nog klokt.

ANNONS

Att döma av dikternas namn – Att integrera och Fördomar – är Yasmin en politisk poet. Och mycket riktigt vill hon förändra världen med sina texter.

– Alla borde kunna säga sina åsikter och få lära sig att alla är lika mycket värda. Så är det inte i dag.

Budskapet viktigt

Biskopsgårdsbon Livia Pie, 23 år gammal, har också ett stort uppdrag på sina axlar. Även om hon tycker om att dikta om kärlek blir det en hel del samhällskritik, och mycket om de stora existentiella frågorna.

– Man ska inte ställa sig på en scen för uppmärksamhet eller pengar. För mig är det viktigt att nå ut med ett budskap.

Hon skrattar till under intervjun, och sneglar bort mot sceningången.

– Gud! Så nervös jag är. Jag har ju en del scenvana, men det känns likadant varje gång.

Det visar sig under tävlingen att Livia gott kunde ha varit lika lugn som Yasmin. När hon läst klart sina dikter, når hon höga poäng av juryledamöterna.

Och publiken som ännu inte tagit till sig konferencierens instruktioner om hur man applåderar under poesiaftnar (med fingerknäppningar), får både väggar och dunjackor att vibrera av rungande handklapp och fottramp.

Fakta: Ortens bästa poet 2017

Ett nationellt förortsmästerskap som håller deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Borlänge och Örebro. I början av november hålls en stor final där alla vinnare ställs mot varandra.

Från söndagens tävling i Hammarkullens Folkets hus gick fyra poeter vidare: Suad Jama, Latifa, Yasmin Omar Abdulkadir och Negar H.A.

ANNONS