Design: Älskad och kopierad

ANNONS
|

Elflugan är designad av kollegorna och vännerna Marie Lundgren Carlgren och Kina Strandberg. Marie, har en bakgrund som grafisk designer Kina som ekonom. I början av 90-talet var de småbarnsföräldrar och grannar med ett gemensamt stort intresse för inredning och design. De bestämde sig för att starta ett designprojekt tillsammans.

–Allt började med en skiss på en servett på ett kafé i Nacka. Vi hade listat saker som vi tyckte var fula och som behövde förnyad design. Adventsljusstake stod högt på listan och vi satt vi och drack kaffe, diskuterade vår idé och ritade på servetter, berättar Marie Lundgren Carlgren och fortsätter:

ANNONS

–Vi åkte till en trävaruhandel i närheten och köpte rundstavar, sprayfärg och lera och byggde snart ihop den första prototypen. Vi tog foliebitar och gjorde tussar som fick föreställa ljus. Vi fick kisa med ögonen för att föreställa oss skenet.

Året var 1993. Först tre år senare hade designidén blivit en färdig produkt, med 19 små lampor och i färgen antracitgrå. Den visades i samband med ett marknads- föringsprojekt i slutet av 1996 och företaget som tillverkat de första Elflugorna fick en första beställning på femhundra exemplar. 1997 i augusti, på Formexmässan i Stockholm, fick allmänheten möjlighet att se Elflugan för första gången.

–Intresset var stort, bland and-ra Svensk Tenn beställde och vi ringde då vår branschförening för att få hjälp att skydda ljusstaken. Vi registrerade den i Svensk Forms nyhetsregister för konsthantverk och design och skrev sedan ett produktionsavtal med ett företag i Gnosjö. Vi sålde 10 000 exemplar första året så det blev succé direkt.

Att nyhetsregistrera Elflugan visade sig längre fram vara mycket viktigt. Genom den registreringen har man offentliggjort när produkten först fanns. Året därpå upptäckte designduon kopior av Elflugan. Sedan följde många år av stämningar och rättegångar.

–Ingen skulle få stjäla vår design. Det var tufft men vi hade tålamod och var uthålliga. Och det som var den stora glädjen med Svensk Form, när vi väl blev kopierade, var att vi kunde ansöka och få ett utlåtande från deras opinionsnämnd. Den konstaterade att Elflugan har tydlig konstnärlig särprägel och individualitet, berättar Marie Lundgren Carlgren.

ANNONS

Företaget som kopierat Elflugan fälldes i Marknadsdomstolen för att ha sålt vilseledande efterbildningar. Det var första gången en produktdesign fälldes i ett marknadsrättsligt mål och därför blev domen prejudicerande.

–Alla som läser om immaterial-rätt och upphovsrätt i dagens juristutbildning läser om Elflugan, berättar Marie Lundgrens Carlgren.

Segern var viktig även ekonomiskt. Det plagierande företaget hade sålt 16 000 ljusstakar och dömdes också att betala royalty, 1,6 miljoner till upphovskvinnorna samt alla rättegångskostnader.

Det fanns ett stort intresse i branschen för upphovsrättfrågor och när domen var ny reste Marie Lundgren Carlgren och Kina Strandberg runt och föreläste om hur man kan skydda sig och hur svårt det är.

Nyligen har de själva drabbats igen och lämnat in en stämningsansökan till nya Patent- och marknadsdomstolen mot en producent och i måndags beslutade domstolens om ett interimistiskt vitesförbud.

–Det innebär att om företaget fortsätter att sälja sin kopia faller ett vite om en miljon svenska kronor ut.

–Vill fortsätta driva kampen, även om vi nu fått ett prejudikat på Elflugan så skulle det hjälpa väldigt många formgivare om ramverket för upphovsrätt fick en annan respekt. Det sorgligt för alla som försöker nyskapa, de hinner inte mer än att visa objektet förrän det är någon som kopierar.

ANNONS

Marie Lundgren Carlgren driver idag företaget Smak design som tillverkar och marknadsför Elflugan och har agenturer för olika internationella designmärken. Kollegan Kina Strandberg bor numera i Skåne. Fram till i dag har deras gemensamma skötebarn sålts i cirka 100000 exemplar.

–Vi har fått vara med om en fantastisk resa och är sugna på att göra något tillsammans igen. Vi har lite tankar som vi ska testa nu i samband med jubileet.

Fakta: Elflugan

Formgiven av: Marie Lundgren Carlgren och Kina Strandberg

Färger: Antracitgrå, offwhite, kritvit och kolsvart.

Tillverkare: AB Rydéns i Gnosjö, Reservdelar kan beställas från fabriken.

Specialbeställning: Kofi Annan, diplomat och tidigare FN:s generalsekreterare, beställde en Elfluga med designernas namnteckningar på en silverplatta fäst på ljusstaken.

Annan design av samma duo: lamporna Element och Elbow, de moderna kristallkronorna Trassel och Orakel samt en ljusstake för levande ljus: Axel.

Aktuell: Nordiska museet visar just nu utställningen Nordisk ljus där Elflugan är representerad.

ANNONS