Blandstaden är målet!

ANNONS
|

Göteborg står inför avgörande beslut om inriktningen av stadsbyggandet. Arenafrågan, höghusbyggen och val av infrastruktur är några. Detta kommenterar Ola Nylander i sin artikel "Det går att bygga bostäder smart och snabbt i Göteborg".

Tvärt emot vad som nämns i hans artikel har Norra älvstranden från början inriktats mot att satsa på blandstad. Stadsutvecklingen i området är fortfarande under utveckling och blandstad är ett övergripande mål.

I artikeln nämns att Hammarby Sjöstad har lyckats medan Göteborg har misslyckats att skapa blandstad. Man kan lika väl hävda motsatsen. Göteborg har länge haft ambitionen att integrera universitet och högskola i centrala lägen och det drivs som en viktig kvalitet också i utvecklingen av Norra Älvstranden. Stockholm har däremot tidigt valt att satsa på en isolerad enhet i Frescati. Göteborg ligger därmed betydligt längre fram med integrationen av universitet och högskola i centrala stadsdelar, inte minst på Norra älvstranden.

ANNONS

Göteborg håller på att bygga upp en struktur för science centers som också kommer att förstärka näringslivets närvaro i centrala stadsdelar, inte minst på Norra älvstranden. Lindholmen science center och Volvo campus kommer att betyda mycket för blandstadens kvaliteter.

Infrastrukturen får visst utrymme i artikeln. Jag håller med om att det är ett misstag att föra in genomfartstrafik på Södra älvstranden. Det steget togs genom att bygga Götatunneln som öppnar för biltrafiken genom city, Götatunneln borde istället koppla ihop älvstränderna genom att ansluta till Lindholmsmotet.

Norra älvstrandsplanen utgick från att biltrafiken skulle ledas förbi centrala områden via Södra centrumleden. Delar av den förbindelsen diskuteras nu i samband med etableringen av science centers på båda sidor om älven. Teknikutvecklingen öppna för nya lösningar.

Vår närmaste storstad är Oslo! Min förhoppning är att nya vägar skall öppnas för utveckling av det samarbete som påbörjats i pilotprojektet ”8 million city”

FOTNOT:Skribenten är arkitekt och var ansvarig för arbetet med Norra Älvstrandens översiktsplan fram till 2002.

ANNONS