Bara smulor till litteraturen

Teatern och konsten går före. Författarna nedprioriterade av kulturförvaltningen.

ANNONS
|

Författare får inga pengar. Inte heller tidskrifter. Den som vill söka stöd av Göteborgs stad för litterär verksamhet måste ägna sig åt publika arrangemang.

- Litteraturen behöver ett större stöd, men den omges av en infrastruktur där bibliotek och förlag fyller viktiga funktioner. Stadens stöd är bara en pusselbit i ett större ekosystem, säger Kerste Broberg, enhetschef för kulturstöd på kulturförvaltningen.

Det är enheten som avgör vilka kulturella verksamheter som får ta del av stadens eftertraktade verksamhets- och projektstöd. De senaste tre åren har enheten fördelat närmare 160 miljoner kronor i sådana stöd. Av dessa har totalt 3,5 miljoner gått till litteraturen.

ANNONS

Författare har exkluderats

Det är en bråkdel av vad till exempel teatern, musiken och konsten får, men mycket jämfört med hur det var tidigare. Främst beroende på att Göteborgs litteraturhus har tillkommit. Den ideella förening som tog över efter att Stadsbiblioteket dragit igång verksamheten i Lagerhuset har fått två miljoner kronor i verksamhetsstöd under perioden. Resten har gått till föreläsningsserier, festivaler och skrivarkurser.

- Vi har haft riktlinjer att inte ge stöd till medieproduktion, tidskrifter och annat som sprids nationellt. Vi har också exkluderat författare. Man har inte kunnat få stöd för att arbeta med ett verk. Projekt- och verksamhetsstöd söker man som juridisk person och inte som privatperson.

Samma sak gäller egentligen för alla kulturarbetare. Men medan till exempel konstnärer och musiker indirekt får stöd genom tillträde till ateljéer och replokaler i verksamheter som beviljats verksamhetsstöd så har inte författare samma möjligheter.

- Det handlar om produktionsredskapen. Författare har lite lättare att sitta hemma och skriva.

Men det är inte hela sanningen. Enligt Kersti Broberg ger staden också 380 konstnärer ett ateljéstöd på 8 000 kronor om året – en ”jättegammal” stödform som skapades på tiden då konstnärer målade med olja och inte kunde arbeta hemma i samma uträckning som idag. Dessa pengar ligger dock utanför de 30 miljoner som konsten fått i projekt- och verksamhetsstöd de senaste tre åren.

ANNONS

Är det inte rimligt att författare och litteraturen får en större del av kakan?

- Det är väldigt mycket som är orimligt utifrån hur stort kulturlivet är. Alla konstområden behöver mera stöd. Det är många kvalificerade ansökningar som får avslag. Just nu har vi också ett utvecklingsuppdrag med riktade insatser för film och dans.

Finns stipendier att söka

Men det finns en ljusning. I takt med att litteraturscenen i Göteborg så sakteliga börjat växa har också ansökningarna om stöd för litterära projekt börjat bli lite fler. Och eftersom de fortfarande är förhållandevis få finns goda chanser att få dem beviljade.

- Det är lättare för oss att vidga litteraturutbudet än utbudet inom scenkonst, teater och musik som genererar många fler ansökningar, säger Kerste Broberg.

Vad kan då den enskilde Göteborgsförfattaren göra för att dryga ut kassan? Sedan 2012 finns två författarstipendier om 50 000 kronor att söka. Nästa år utökas de till tre. Detta blir möjligt sedan Göteborgs stads litteraturpris lagts ner. Priset, som var på 100 000 kronor vardera, delades ut till två författare årligen mellan 2013 och 2015.

- Förutom att vi skapar ytterligare ett arbetsstipendium används de pengarna för att förstärka våra sökbara projektmedel inom litteraturområdet.

ANNONS

Precis som andra kulturarbetare kan författare också söka ett av de 19 kulturstipendier på 30 000 kronor som Göteborgs stad delar ut varje år.

- Vi brukar fördela stipendierna efter hur många ansökningar som kommer in per konstform. Litteraturen brukar få ett.

Fakta: Fördelning av bidragen 2014-16

Teater: 50 miljoner kronor, varav 46 i verksamhetsstöd.

Angeredsteatern 24 miljoner, Masthuggsteatern tre miljoner. Barnteaterakademin, Gothenburg english studio theatre, Teater Jaguar, Teater Trixter och Teater Uno är några andra som fått verksamhetsstöd.

Musik: 30,5 miljoner, varav 25 i verksamhetsstöd.

Stiftelsen Göteborgsmusiken 12 miljoner. Andra som fått verksamhetsstöd är till exempel Musikens hus, Nefertiti, Clandestino och Kulturhuset Oceanen.

Konst: 29,5 miljoner varav 25 i verksamhetsstöd.

Röda Sten Konsthall 12 miljoner, Konstepidemin 5 och Konstnärernas kollektivverkstad 3.

Film: 25 miljoner, varav 17 i verksamhetsstöd.

Göteborgs Filmfestival 11 miljoner. Bio Roy och Folkets bio har fått närmare 2,5 miljoner var.

Dans: 19 miljoner, varav 15 i verksamhetsstöd.

Atalante 3 miljoner, Dance Across Borders 2,5, Hammarkullekarnevalen 2 miljoner.

Litteratur: 3,5 miljoner, varav 2,8 i verksamhetsstöd.

Göteborgs litteraturhus har fått två miljoner i verksamhetsstöd (från 2015), Författarcentrum Väst 450 000 kronor och Poesifestivalen 360 000 kronor. Projektstöd har gått till publika arrangemang såsom Textival litteraturfestival, den politiska poesifestivalen Möte Kambodja-Sverige, Bushwick Book Club, Fotobok Gbg Festival och SM i Poetry Slam.

ANNONS