20 böcker att längta efter i vår

Vissa böcker vill jag läsa bara för titelns skull. När Göteborgsförfattaren och poeten Johannes Anyuru efter fem år släpper en ny roman hade titeln, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, räckt för att få mig att plocka upp boken, men den här författaren betyder mycket mer än så för mig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Redan i första diktsamlingen finns något i hans språk som grabbar tag när han genom Homeros Iliaden berättar om storstadsförortens verkligheter. Även i romanen En storm kom från paradiset är det språket som sveper med mig genom den svindlande vackert berättade historien som bygger hans egen pappas liv. Nya romanen tar avstamp i terrorn i dagens Europa och släpps i februari.

Ibland är man lessen ibland är man glad är den underbara titeln på författaren och dramatikern Martina Montelius tredje roman, med fint omslag illustrerat av serieskaparen Nina Hemmingsson. Ibland väljer jag vin för att jag tycker om etiketten och bok för att jag fastnar för omslaget. Här vet jag dessutom att jag tyckt väldigt mycket om alla slags konstnärliga verk som Montelius ligger bakom

ANNONS

En av vårens mest omtalade romandebuter kan varapoeten Lena Bezawork GrönlundsromanSlag. Att vara född i Addis Abeba, uppvuxen i Umeå och jobba på bibliotek i Huddinge ger författaren bred erfarenhet att luta sig mot i berättelsen om en far och hans dotter som binds samman av intresset för boxning.

Nästa månad öppnar den stora Tove Jansson-utställningen på Göteborgs konstmuseum. Jag såg den redan på Millesgården i Stockholm, men jag tänker se den igen i Göteborg för oj vilken lust jag fick att läsa om hennes böcker. Mycket lämpligt släpper också det finlandssvenska Förlaget Muminpappans memoarer och Farlig midsommar i nyutgåva i april. Nyfiken är jag också på Bulevarden och andra texter, femton okända noveller och essäer rikt illustrerade av Tove Jansson, som släpps redan i mars.

I en värld där Donald Trump precis blivit president för världens största stormakt borde vi alla läsa om den israeliske författaren Amos Oz lilla bok Hur man botar en fanatiker om hur man med humor och nyfikenhet motar den som enögt betraktar omvärlden och enbart omger sig med likasinnade. I april släpps Oz nya roman Judas om den unga staten Israels våldsamma historia. Det kan inte annat än vara intressant.

ANNONS

Louise Boije af Gennäs är känd som både romanförfattare och dramatiker, men byter genre med sin Motståndstrilogi, en samhällskritisk politisk thriller i tre delar om "den lilla människans kamp mot makten, överheten och dem som bestämmer i kungariket och demokratin Sverige". Första delen, Blodlokan, kommer i mars och andra och tredje delen i juni respektive augusti. Jag är nyfiken.

I romanen Spådomen skrev Agneta Pleijel om sina tidigaste barndomsminnen och den inte alltid lätta relationen till sin mamma. Redan efter den boken ville jag läsa mer och i april kommer nu uppföljaren Doften av en man där hon blivit ung student i Göteborg, bor i en omodern etta i Haga och längtar efter att börja skriva.

Jag läser allt jag kommer över om livet i Nordkorea för att försöka förstå hur en diktator så kan skada sitt eget folk och sitt land. Anklagelsen skriven av pseudonymen Bandi består av sju texter, skrivna 1989 till 1995,som smugglats ut via en ideell organisation av en dissident som tidigare var medlem i nordkoreanska författarförbundet. Texterna kommer nu ut över hela världen och släpps i Sverige i mars.

En av vårens mest uppmärksammade debuter är Yaa Gyasis Vända hem. Den unga författaren som är född i Ghana men idag bor i USA har redan prisats av National Book Critics Circle för debuten som handlar om hur arvet efter kolonialtidens slaveri fortfarande präglar efterlevande generationer. Boken släpps på svenska i mars, men för den nyfikne intervjuas hon redan 4 februari i Lundströms Bokradio.

ANNONS

Till sist - lite spänning behövs ibland i tillvaron. Det finns mycket att välja på. Arne Dahl (uppföljaren till Utmarker), Camilla Läckberg (tionde Fjällbackaromanen), Jo Nesbø (elfte romanen om Harry Hole), Anna Jansson (ny Maria Wernroman), Unni Lindell (ny psykologisk thriller), Val Mc Dermid (Hill och Jordan jagar möjlig seriemördare), Deon Meyer (femte Bennie Griesseldeckaren), Carolina Neurath (ny kriminalroman i finansmiljö), Ian Rankin (20:e boken om John Rebus) och deckarparet Roslund/Thunberg (uppföljaren till Björndansen) är bara några av författarna som släpper nytt i vår. Jag väljer till sist Kristina Ohlssons Syndafloder som kommer i mars. Inte för hennes bakgrund i Säpo och jobb som terrorexpert i Wien (bra bakgrund för en kriminalförfattare). Utan för att senaste kriminalromanen om Fredrika Bergman och Alex Recht, Davidsstjärnor, var så ruggigt bra. Sjätte romanen i serien ska också få en chans.

ANNONS