Öppet hus hos 61 konstnärer i Majorna

Konstrundan i Majorna är ett säkert vårtecken. Den här helgen är det dags igen. Zehra Ay är en av 61 konstnärer som slår upp porten till sin ateljé i tre dagar.

ANNONS
|

Ett stenkast från Oskarsleden delar åtta konstnärer på en ateljé, fyra av dem finns på plats när dörrarna öppnas för allmänheten i dag.

Innanför dörren till ateljé KJ29 på Skeppsgossegatan står flera kassar som ska slängas. I en blå plastkasse ligger tidningspapper som buntats ihop till tegelstensstora block. Det är material som Zehra Ay använt i projekt tillsammans med barn där de skapar konst av skräp.

–Jag jobbar mycket med barn med invandrarbakgrund, temat handlar ofta om hem, säger hon.

Just nu ligger den verksamheten på is, kanske blir det en fortsättning till hösten. För tillfället ägnar hon sig åt oljemåleri, motiven är påverkade av den senaste tidens flyktingkatastrofer. Tre av målningarna visas på Konstrundans samlingsutställning på Röda Stens konsthall.

ANNONS

Vi fortsätter in i lokalen och Zehra Ay öppnar dörren till det lilla rum som är hennes. Här finns material och färdiga verk från golv till tak. Hon ursäktar sig för att det är stökigt, säger att hon kanske borde slänga mer. Samtidigt är hon en samlare. Man vet aldrig när något kan komma till användning. Delvis är det nog en konsekvens av uppväxten i en liten by i Turkiet utan materiellt överflöd.

Hon plockar upp ett par prickiga strumpor som är uppklippta i tån och trär dem över händerna. De blir ett färgskydd när hon målar.

–Varför skulle jag slänga de här?

Hon medger att det är ett problem att hon har det så trångt.

–Men all forskning börjar ju med ett problem, säger hon och ler.

Hon växlar gärna mellan olika tekniker. Olja, akvarell, krita, skulptur, grafik, collage, pärlor ... Hon drar ut en låda och visar ett grafiskt blad, öppnar en liten ask med ett smycke i, lyfter upp en målning ur en kartong. Det må vara fullproppat i hennes ateljé men hon vet exakt var hon har sina grejer. I en trådkorg på en hylla står en låda med anteckningsböcker där hon noga skrivit ner planerna för sina projekt.

ANNONS

En stege leder upp till ett slags loft, där ligger formar och väntar på ett kommande projekt som förhoppningsvis ska bli en offentlig utsmyckning bestående av färgsorterade objekt av olika ursprung, skräp med andra ord.

Zehra Ay har varit med på Konst- rundan flera gånger förut .

–Det är en möjlighet att visa hur man jobbar som konstnär.

I maj väntar en separatutställning med digitala bilder i staden Mersin i södra Turkiet.

–Om det inte blir mer kaos där.

ANNONS