Kraken ska kroka familjen i sommar

ANNONS
|

Varför blir man inte förvånad när man ser Henrik Wallgren i röd hatt och blommig skjorta, fullt i tagen att testa uppblåsningsfunktionen på en rosa bläckfisk mitt i virrvarret av båtar, brädor och rostiga ställningar på Brännö Varv?

Han har fått en idé igen.

- Det börjar ofta så. Henrik får idén. Sedan hakar jag på för det brukar vara bra idéer, säger Per Umaerus, som tillsammans med Wallgren och Martina Jakobsson utgör trion som står för årets teater på Brännö, vilket blir fjärde året i rad med teater ute på öns varv.

Monstermyter inspirerade

Men i år blir det inte vuxenkomedi som tidigare, utan familjeföreställning och det med deras bekanta figurer Jonny Dyckert och Hyvel-Bengt. Det är skoj men också allvar: I fokus står tankar om havet och om människors girighet. Henrik Wallgren har skrivit manus.

ANNONS

- När jag seglade till New Foundland tänkte jag mycket på havet, säger han.

- På monstren i havet, på allt vi inte förstår. Så kom jag på att samla olika monstermyter och lägga dem på varandra; Moby Dick, Frankensteins monster, King Kong, Avatar… plötsligt hittade jag vår historia.

Allt ballar ur

Berättelsen om Kraken börjar i idyllen. Men så blir Kraken allt hungrigare och allt större.

- Vi tappar bort mer och mer vad som är viktigt i livet. Berättelsen skildrar hur allt är fint till en början, men hur man glömmer bort det och utnyttjar det man tycker om, säger Martina Jakobsson, som gör rollen som Kraken, det till en början ganska beskedliga havsmonster som Jonny och Bengt får på kroken.

- Kraken äter allt, vi får fullt upp med att hitta mat; får, engångsgrillar, robotgräsklippare. Men så kommer vi på att man kan ta betalt för att visa upp Kraken, vi startar en havsmonstercirkus, säljer t-shirts, koppar, berättar Per Umaerus.

- Vi har inte en ond intention, men det ballar ur, säger Henrik Wallgren.

Hela familjen

Nu pågår förberedelserna för fullt. Havsmonsterdräkt ska sys klart, dekor ska tillverkas, scenen ska byggas, omfattande mängder hemmagjort slime ska blandas och musiken, som Per Umaerus skrivit för föreställningen, ska repas in.

ANNONS

- Vi gör allt själva, lågbudget. Det är knapphetens estetik som råder, säger Henrik Wallgren.

Nu hoppas trion att familjekonceptet ska locka lika mycket som tidigare års uppsättningar. Tolv föreställningar är planerade från 1 juli och framåt.

- Tanken är att man ska kunna komma hit hela familjen, från 5 till 75 år, säger Henrik Wallgren.

- Ja, och det är en kul föreställning. Det är ett tungt budskap, men presenterat på ett roligt sätt, säger Martina Jakobsson.

ANNONS