Känslig biografi skildrar kungens privatliv

ANNONS
|

Aldrig förr har en biografi med såpass känsliga uppgifter om en levande svensk monark publicerats.

I två och ett halvt år har teamet bakom Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken – Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och researchern Tove Meyer – arbetat med den oauktoriserade kungabiografin. De har delat upp arbetet i två delar, en som handlar om kungens liv från vaggan till tiden omkring trontillträdet 1973 och en som skildrar ”de okända delarna” av kungens privatliv.

Känd kvinna pekas ut

Det är del två som innehåller sprängstoffet. Här beskrivs strippklubbsbesök, middagar som avslutas med sexuella aktiviteter och en otrohetsaffär som uppges ha varat i ett års tid. En känd kvinna pekas ut som kungens tidigare älskarinna och en uppgiftslämnare nämns vid namn – en kriminellt belastad svartklubbsägare vars lokaler kungen ska ha frekventerat. Övriga källor är anonyma.

ANNONS

– Vi har ett grundlagsskyddat anonymitetsskydd i det här landet, utan det skulle de här människorna inte våga prata med oss. Det är naturligtvis en nackdel, jag skulle önska att alla våra källor framträdde med namn och bild och satt med i publiken i Kvällsöppet. Men alternativet hade varit att inte skriva alls, säger Thomas Sjöberg.

Han har tidigare skrivit oauktoriserade biografier om Ingvar Kamprad och porrkungen Berth Milton. Kollegan Deanne Rauschers senaste projekt är boken Makten, männen, mörkläggningen om bordellhärvan 1976. Båda har alltså erfarenhet av kontroversiella projekt, men väntar sig hårdare kritik den här gången.

– När jag skrev om Kamprad och Milton var det aldrig någon som ifrågasatte mina anonyma källor. Det jag skrev om dem var lika känsligt för dem privat. Men nu plötsligt så kommer det att ställas helt andra krav, därför att det handlar om kungen. Varför ska han spela i en egen liga?

Men varför ska vi läsa om kungens eventuella snedsteg, annat än för att tillfredsställa vår sensationslystnad? Har han inte rätt till ett privatliv?

– Så länge han håller sitt privatliv privat så har han det. Men tar man sitt privatliv till konstiga klubbar i Stockholms undre värld, då har man själv exponerat det, svarar Thomas Sjöberg.

ANNONS

Trots att kung Carl XVI Gustaf hunnit fylla 64 behandlas han fortfarande som ”lillprinsen på Haga”, menar Sjöberg och Rauscher. De hävdar paradoxalt nog att de visar mer respekt för honom som vuxen människa genom att publicera uppgifterna i boken, än om de valt att lägga locket på.

– Det är inte någon privat furste i ett obskyrt mellaneuropeiskt land vi pratar om. Det är Sveriges statschef, den främsta symbolen för konungariket Sverige. Han sitter med kunskap om Sveriges förhållande till främmande makt sedan 1973, tar emot statsbesök i Sverige, leder statsbesök utomlands och är en dörröppnare för svenskt näringsliv, sägs det. Med sitt informella nätverk har han en enorm makt, säger Thomas Sjöberg.

De senaste veckorna har kvällspressen jagat för att få tag på utdrag ur boken, samtidigt som hovet har stött på för att få läsa den. Men författarna är inte oroliga för att bli stämda.

Kungen ville inte intervjuas

– Det vi har valt att ta med är oerhört välkontrollerat och genomgånget fram och tillbaka, upp och ned, trippel och i kvadrat, säger Deanne Rauscher.

Författarna begärde tidigt att få göra en intervju med kung Carl Gustaf, men fick till sist beskedet att kungen inte ville ställa upp.

ANNONS

Har ni hört av er igen, varit påstridiga för att få en kommentar?

– Nej, absolut inte, svarar Thomas Sjöberg. Det är inte vi som ska vara påstridiga.

Thomas Sjöberg, född 1958, har arbetat som journalist och författare i över 30 år. Han har bland annat skrivit biografierna Ingvar Kamprad och hans Ikea och Private med Milton och Milton.

Deanne Rauscher, född 1953, har arbetat som socialarbetare och är utbildad journalist. Skrev boken Makten, männen och mörkläggningen tillsammans med Janne Mattsson.

Tove Meyer, född 1983, är utexaminerades från institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMK, förra året. Har arbetat som researcher och producent på Sveriges Radio.

ANNONS