"Jag jobbar som med ett idrottslag"

I elva år har Peter "Peno" Nordenström drivit skivbolaget Adore Music. Under de åren har han hunnit jobba med artister som Dundertåget, Jonas Schwartz och Easy October. Hemligheten, enligt honom själv, heter teamplay.

ANNONS
|

– Att jobba med musik är som att ha ett idrottslag. Ingen kommer framåt av sig själv, och man är aldrig starkare än den svagaste länken, säger Peter Nordenström.

Han visar upp några skivor som han gett ut med sitt skivbolag. På det lilla kontoret vid Jaegerdorffsplatsen trängs skivbackarna med inramade konsertaffischer, udda porslinskatter och ett stort lager läsk.

– Vill ni ha kaffe eller Dr. Pepper, frågar han.

Bolaget grundades 2005

Det hela började 2005. Peter Nordenström hade själv spelat musik i flera år, men aldrig riktigt varit nöjd med hur saker och ting sköttes inom branschen. Nu ville han hjälpa andra att få det stöd som han själv aldrig hade fått. Då startade han Adore Music.

ANNONS

– Det var precis när Piratebay hade sin peak. Folk inom branschen var rätt bittra då. Man pratade om skivdöden och att det var omöjligt att försörja sig på musiken.

Men där andra såg problem såg Peter Nordenström möjligheter, och med åren har han hittat fler sätt att dra in pengar än att bara sälja skivor.

– Jag har arrangerat klubbar. Och sedan är ju livespelningarna väldigt viktiga, säger han.

Inte nischat in sig

Till skillnad från många andra små skivbolag har Adore Music valt att inte nischa in sig stenhårt på någon särskild musikgenre.

– Nej, jag är rätt bred. Jag har släppt allt från skapunk till hårdrock och syntpop. Just nu är det väldigt mycket americana. Det viktiga är att det ska fånga mig. Jag vill ge ut skivor som jag själv skulle ha köpt, säger Peter Nordenström.

Intresset för musiken började tidigt för honom. Från morsans Beatles- och Rolling Stones-skivor, hemma i Alingsås, till indieklubbarna i Göteborg.

– Mycket kan jag nog tacka min bror för. Han är fem år äldre och det var bland hans skivor som intresset föddes. Jag var fascinerad av skivomslagen först, och satt och kollade på dem. Det var band som Kiss, Black Sabbath och Twisted Sister.

ANNONS

Mer hjärta än plånbok

I dag är Peter Nordenström en gift tvåbarnsfar, men det är fortfarande kärleken till musiken som driver honom att fortsätta.

– Jag tänker nog mer med hjärtat än med plånboken. Genom åren har det blivit mycket nudlar och smörgåsar utan pålägg, men nu går jag runt, säger han.

Peter Nordenström beskriver Göteborgs musikscen som en värld som präglas av öppenhet och kamratskap.

– Så är det i alla fall mellan oss småbolag. Jag ser de andra mer som kollegor än som konkurrenter, och vi hjälps åt. Man får mycket nyttiga erfarenheter genom att känna folk. Man ska aldrig vara rädd för att lita på andras kunskaper.

När det gäller de stora skivbolagen är han mer skeptisk.

– Jag kan uppleva att vi gallrar lite åt dem, medan de sitter och iakttar på håll. Sedan när ett band går bra och får synas i tv eller så, då går de in och köper upp.

Artisterna har blivit vänner

Peter Nordenström förklarar att han i grunden inte har något emot de stora skivbolagen, men att han inte vill släppa ifrån sig sina artister alltför lättvindigt.

– Nej, det ska ju kännas rätt. Det handlar trots allt lite om mina kompisars liv. Vi har ju tillbringat mycket tid ihop och lärt känna varandra. Jag vill veta att de blir väl omhändertagna.

ANNONS

Framtiden ser Peter Nordenström på med hoppfullhet. För några år sedan upplevde han det som att Göteborgs musikscen försvann lite grann. Men nu tycker han sig se intresset växa igen, och banden blir fler.

– Och med det politiska läget har banden blivit argare också. Det kan bli spännande, det här, säger han.

Skivbolag i Göteborg

Skivbolag i Göteborg är en artikelserie om lokala skivbolag i Göteborgsområdet.

Tidigare reportage har handlat om bland andra Alleycat records, Höga Nord Rekords, Pacaya Records, Swingkids, Suicide Records och Luxury.

Läs om dem på gp.se

ANNONS