Ingen har koll på poängen

Jobbresor inom stat, region och kommun genererar bonuspoäng värda miljoner varje år. Poängen är personliga och det är mer eller mindre riskfritt att använda dem för privata resor fast det är förbjudet.

ANNONS
|

Göteborgs stad, VG-regionen och Göteborgs universitet har alla upphandlat resebyrån Egencia. Deras anställda måste boka sina tjänsteresor via företaget.

Staden, regionen och GU har alla strikta resepolicys som säger att tjänstepoängen ska tillfalla arbetsgivaren. Samtidigt går det inte att använda eurobonuspoäng för att köpa resor hos Egencia. Den som exempelvis vill betala en flygresa med poäng måste handla direkt av flygbolaget, vilket man alltså inte får som anställd.

Jag iklär mig rollen som lagom orolig anställd vid Göteborgs stad, ringer Egencia och hintar om att jag vill använda mina tjänstepoäng privat.

– Poängen hamnar privat. Jag kan inte se, arbetsgivaren kan inte se hur många poäng som finns på ditt konto. Det är som ditt privata bankkort, säger bokaren på resebyrån Egencia.

ANNONS

Det är alltså helt riskfritt för mig att använda poängen jag fått för tjänsteresor privat?

– Mm. Så är det.

Jag pratar med tre olika bokare på Egencia och får samma lugnade svar från alla. ”Absolut kan du det”.

Är det så man gör?

– Det kan vi säga. Gemene man. Sen finns det alltid några som vill ha gott samvete.

Resor för över 100 miljoner

Göteborgs stad, universitetet och VG-regionen lade tillsammans långt över 100 miljoner kronor på flyg- och tågresor förra året. Bonuspoängen utgör en avsevärd del av värdet. En flygresa till USA kan till exempel inbringa 10 000 eurobonuspoäng samtidigt som en resa till samma destination enligt SAS poängtabell kan köpas för 60 000 poäng. Det betyder att var sjunde USA-resa kan göras gratis. Här borde det alltså finnas skattepengar att tjäna.

– Det har jag ingen koll på faktiskt, säger Tina Liljedahl-Scheel, tf HR-direktör på stadsledningskontoret, när hon får frågan om bonuspoängen kan användas av anställda i tjänsten.

Centralt verkar ingen hos de tre stora arbetsgivarna ha koll på hur resesystemet fungerar. Samtliga talespersoner ber att få återkomma innan de lämnar sitt negativa svar:

– ”Det går inte att boka några resor med bonuspoäng genom Egencia”.

Poängen används alltså inte. Så vad händer med dem när en anställd slutar?

ANNONS

– Poängen är personliga och arbetsgivaren har ingen insyn varför vi inte vet om medarbetaren tar med sig upparbetade poäng, svarar Anna Lindholm, chef för området administrativt stöd på Göteborgs universitet, via mejl.

Ingen har "åkt dit"

Vad tycker organisationernas internrevisioner om detta? Ingen av dem har ens haft uppe frågan. Något fall där någon har ”åkt dit” för att ha använda poäng intjänade i tjänsten privat känns inte till. Går det ens att skapa ett system som kontrollerar att de anställda följer reglerna?

– Jag har svårt att se det, det här handlar mera om gott samvete. Men det är klart att om det handlar om många poäng och stora summor så kanske det är bra att myndigheten erinrar folk om att poängen är en beskattningsbar förmån, säger Jan Turvall, expert på kommunal förvaltning vid Göteborgs universitet.

En som med gott samvete kan skatta sig lycklig är Lisebergs vd Andreas Andersen. Eftersom han ”inte har något att dölja” skickar han ett utdrag som visar att han har över 500 000 intjänade poäng på sitt eurobonuskonto.

När han slutar på Liseberg kan han alltså göra åtta resor till USA. Åtminstone om han skattar för poängen.

Reser för miljoner

Göteborgs universitet lade förra året 41 miljoner kronor på flygresor och 6,5 miljoner på tågresor medan VG-regionen lade 66 miljoner på buss, tåg och flyg.

Göteborgs stad har svårare redovisa hur mycket man lägger på flyg och tåg. Förvaltningarna lade totalt 26 miljoner på resor medan man inte har någon översikt över bolagens resor eftersom de är egna juridiska personer.

ANNONS