Hon startar upprop mot hakkorskonst

ANNONS
|

"Stoppa den nazistiska hakkorsskulpturen utanför Sjöfartsmuseet."

Det står som rubrik på den namninsamling som Sandra Grehn, doktorand på institutionen för litteratur, idéhistoria, religion och teaterstudier vid Göteborgs universitet, startadei lördags. Hittills har över tusen personer skrivit under protesten, som uppmanar till bojkott av Sjöfartsmuseet om de inte ändrar sina planer på att uppföra konststudenten Emil Carlsjös examensarbete på gräsmattan utanför museet.

En skulptur som, från en utsiktspunkt inne i museet, kan uppfattas som ett hakkors.

LÄS MER:Han gör konst med hakkors - ställs ut i Göteborg

Verket är en del av ett samarbete mellan Akademin Valands masterutbildning i konst och stadens museum, och skulpturen är tänkt att vara på plats då utställningen, med namnet "Mellankomst" har vernissage den 29:e mars.

ANNONS

"Det är inte censur"

Inspiration till den sju meter höga skulpturen i rött, vit och svart har konststudentenfått frånbasutställningen Stad längs vatten påSjöfartsmuseet. Enörloggsflagga från en tysk ubåt som sänktes utanför Göteborg, visades därför allmänheten delvis ihopvikt. Något Emil Carlsjö, som läser masterprogrammet i fri konst på Akademin Valand, i intervjuer kallar för att "censurera en del av historien".

Sandra Grehn håller absolut inte med:

- Det uttalandet visar att Emil Carlsjöinte har en aning om vad censur innebär. Sjöfartsmuseet är fria att göra ett eget urval av vad de villvisa, och inte visa, isina utställningar. Det är inte censur.

LÄS MER: Skrämmande flathet inför skulpturen av hakkorset

Varför kändes det viktigt att starta namninsamlingen?

- Tanken är att visa att vi är många besökare som reagerar mot de här planerna, och som inte tänker gå dit om skulpturen placeras utanförSjöfartsmuseet. Museets ledning borde ta större ansvar i den här frågan och välja vilka de helst lyssnar på, och vilka de välkomnar mest. En svastika är inte vilken symbol som helst. Den våldsamhet som skulpturen står för signalerar att vissa är välkomna till museet, och andra inte.

Vad hoppas ni åstadkomma med protesten?

- Vi vill att Sjöfartsmuseets ledning och Göteborgs stad ska ta sitt ansvar. Att helt okommenterat ställa ut en svastika på allmän plats i en tid då högerextremismen växer sig allt starkare i Europa är extremt oansvarigt, säger Sandra Grehn till GP.

ANNONS

"Har ni råd att mista er största målgrupp?"

I uppropet sammanfattar hon känslan, och riktar en fråga till de ytterst ansvariga för museet: "Som besökare, och/eller föräldrar baxnar vi. Vi tänker helt enkelt inte fortsätta gå till Sjöfartsmuseet med våra barn eller vänner om detta hakkors kommer att placeras utanför. Har ni råd att mista er största målgrupp?"

Namninsamlingen avslutas med en vädjan: "Det sista vi behöver är ett stort hakkors utanför ett museum som Göteborgs stad finansierar. Här går vår gräns! Ta ert ansvar! Inga nazistiska hakkorsskulpturer utanför museet!"

Avböjer att kommentera

GP söker Sjöfartsmuseets chef Björn Varenius. När vi når honom på torsdagseftermiddagen avböjer han bestämt att kommentera namninsamlingen. Han vill överhuvudtaget inte yttra sig om någonting som har med skulpturen, symboliken eller bojkotten mot Sjöfartsmuseet att göra. Inte heller vill han yttra sig om ifall skulpturen kan uppfattas som exkluderande för vissa museibesökare.

Istället hänvisar han till entext han själv skrivit på museets hemsida.Där motiverar han sitt beslut så här:

"Vi har varit medvetna om att vissa av konstverken kan väcka känslor. Det är emellertid min bestämda uppfattning att min och museets roll inte är att recensera elevernas konstverk. Vi har ingått ett samarbete med Akademin Valand av i första hand följande två skäl:

1. Valand – som är en del av Göteborgs universitet – ville gärna samarbeta med en offentlig museiinstitution som kunde inspirera och stötta eleverna i deras arbete. Det tycker vi är positivt.

ANNONS

2. Det av Göteborgs kommunfullmäktige antagna Kulturprogrammet är ett styrdokument för hela Göteborgs stad och har bland annattill syfte att främja konstnärlig yttrandefrihet och kvalitet. Samarbetet med Valand är ett uttryck för det."

Mer besked än så vill han inte ge Göteborgs-Posten.

- Mitt svar på dina frågor är att jag avböjer att kommentera dem, säger han.

ANNONS