"Zootopia" nämns som ett av få goda exempel på hbtq-inkludering i Hollywood.
"Zootopia" nämns som ett av få goda exempel på hbtq-inkludering i Hollywood.

Hbtq-representationen underkänd i Hollywood

Filmindustrin får underkänt när det gäller hbtq-representation. De största amerikanska filmbolagen misslyckas fortfarande med inkluderingen, enligt en ny rapport.

ANNONS
|

En rad tongivande filmbolag misslyckas med öka antalet hbtq-rollfigurer i sina filmer. Det visar den amerikanska hbtq-organisationen Glaads årliga rapport "Studio responsibility index".

I rapporten har organisationen, med hjälp av ett särskilt test, analyserat kvantitet, kvalitet och mångfald när det gäller hur hbtq-personer porträtterats i filmer från de sju största filmfabrikerna i Hollywood under 2016. Rapporten visar exempelvis att bara 23 av 125 filmer släppta under tidsperioden innehåller rollfigurer som kan identifieras som homosexuella, bisexuella, transpersoner och/eller personer med queera uttryck och identiteter. I tio av filmerna får hbtq-rollfigurerna mindre än en minuts filmtid.

ANNONS

Russotestet

Sedan 2012 använder sig Glaad av Russotestet, som är en slags motsvarighet till det feministiska Bechdeltestet som en film klarar om den innehåller två kvinnor som har en konversation med varandra som inte handlar om män. För att klara Russotestet ska en film bland annat skildra en hbtq-person som inte är med enbart på grund av sina sexuella preferenser, och som har en så betydande roll att handlingen skulle påverkas om personen lyftes bort ur filmen. Detta test klarade endast 9 av de 23 filmerna.

Stora brister

Glaad nämner flera positiva inkluderande exempel, som i Sonys "Storkarna" och Disneys "Zootopia", men understryker att bristerna fortfarande är stora:

"Många i publiken missade säkert flera av rollfigurerna helt och hållet. Denna brist är fortfarande standard när det gäller hbtq-inkluderande. Bolagen måste bli bättre inte bara på att skapa fler hbtq-roller, utan också på att skapa sådana som är direkt relevanta för handlingen", skriver Glaad i rapporten.

Tidigare i år blev "Moonlight" den första filmen någonsin med en hbtq-rollfigur i huvudrollen att utses till bästa film på Oscarsgalan. Men eftersom den är gjord av ett mindre filmbolag, A24, är den inte med i årets rapport.

TT

Fakta: Russotestet

Uppkallat efter den amerikanske författaren, skådespelaren och gayaktivisten Vito Russo.

Kriterier:

Filmen ska innehålla en rollfigur som är identifierbart homosexuell, bisexuell och/eller transperson.

Rollfiguren får inte vara enbart eller övervägande definierad av sin sexuella läggning eller könsidentitet. De ska bestå av samma unika karaktärsdrag som vanligtvis används för att skilja heterosexuella rollfigurer från varandra.

Rollfiguren måste vara knuten till handlingen på ett sätt som gör att historien skulle påverkas märkbart om rollfiguren klipptes bort. Den ska alltså inte vara där för att ge färgstarka kommentarer, ge filmen ett "hbtq-alibi" eller samla billiga poäng.

Källa: www.glaad.org

ANNONS