Här är de 25 bästa filmerna på Netflix

ANNONS
|

KLASSIKER

Chinatown

Elvafaldigt Oscars-nominerad crime noir med Jack Nicholson i rollen som en privatdetektiv som får i uppdrag att rota i en otrohetsaffär inom Los Angeles absoluta överklass under 30-talet. Inte mycket är vad det ser ut att först vara i en fängslande historia med många lager. Med: Jack Nicholson, Faye Dunaway mfl. Regi: Roman Polanski.

Alla presidenters män

Traditionell media föraktas och misstros samtidigt som så kallad "alternativ media" tar allt större plats med en rapportering som inte bryr sig om den klassiska journalistikens grundregler om objektivitet och faktagranskning. Då är det välgörande och viktigt att påminnas om den verkliga journalistikens kraft. Se filmen om Watergateskandalen med Robert Redford och Dustin Hoffman i gnistrande samspel som reportrarna Carl Bernstein och Bob Woodward, Regi: Alan J Pakula.

ANNONS

Bonnie och Clyde

Warren Beatty och Faye Dunaway i filmen om det kriminella paret som plågade USA med en lång rad rån och våldsdåd under första hälften av 30-talet. Paret fick tidigt en slags populärkulturell kultstatus och så sent som 2016 refererade Håkan Hellström till paret i en av sina låtar. Filmen ansågs banbrytande i Hollywood och var en av de första filmerna som skildrade både sex och våld på ett realistiskt sätt. Regi: Arthur Penn.

Dr Strangelove

Med undertiteln Eller hur jag slutade ängslas ochlärde mig att älska bomben är detta en oerhört svart men också hejdlöst rolig satir över terrorbalans och skjutgalna makthavare under det kalla kriget. Med Putin, och snart även Trump, med sina fingrar på den röda knappen känns den påträngande aktuell. Peter Sellers är magnifik i alla sina tre (!) roller. Regi: Stanely Kubrick.

Det ljuva livet

Alla har sett bilderna från den klassiska scenen med Anita Ekberg i Fontana di Trevi i Rom. Men hur många har egentligen sett hela filmen som tveklöst är en tvättaäkta klassiker. Filmen är en utspelar sig i Roms dekadenta nöjesliv där skvallerjournalistenMarcello Rubini, spelad av Marcello Mastroianni, hamnar i trubbel. Regi: Federico Fellini

KOMEDI

Annie Hall

Woody Allens kanske allra mest älskade komedi med sig själv i huvudrollen som den neurotiske komikern Alvy Singer. Diane Keaton är briljant och befriande sträv i rollen som Annie Hall. Fantastiskamiljöer för New York-romantikern och en halsbrytande dialog så full av svart, lakonisk humor att man inte vill missa en enda stavelse. Regi: Woody Allen. Med: Diane Keaton, Woody Allen mfl.

ANNONS

Amelie från Montmarte

Rappt berättad historiaom en ung servitris i Paris (Audrey Taotou) som på sitt alldeles eget vid försöker interagera med och påverka sina medmänniskor. Varm, hjärtknipande, romantisk och rolig. En film du bär med dig länge som en varm, skön klump i magen. Regi: Jean-Pierre Jeunet.

10 orsaker att hata dig

En av 90-talets mest citatvänliga high school-filmer, under en tid då det var populärt att förlägga Shakespearedramer på amerikanska villaförorter. I denna version av Så tuktas en argbigga spelar Julia Stiles och Heath Ledger skolans coola outsiders som hamnar i en trasslig kärleksrelation, iscensatt av en väldigt ung Joseph Gordon-Levitt. Dessutom får vi det här meningsutbytet: “I know you can be overwhelmed, and you can be underwhelmed, but can you ever just be 'whelmed'? – I think you can in Europe.” Regi:Gil Junger

Dodgeball

En och en halv timmes högkvalitativt trams. Peter LaFleur (Vince Vaughn) äger ett litet gym med ett gäng udda stammisar, som riskerar att köpas ut av White Goodmans (Ben Stiller) jättekedja Globo Gym när han inte kan betala hyran. Hans enda chans att få ihop de 50000 dollar som behövs är att vinna en turnering i spökboll. Ja, spökboll. Som sänds på ESPN 8, ”The Ocho”. Här ryms skämt på både hög och en något lägre nivå, men i botten av Dodgeball ligger en hjärtvärmande berättelse om några trasdocke-Davidar som går samman mot en vältränad, solariebrun Goliat. REGI:Rawson Marshall Thurber

ANNONS

Joan Rivers – don’t start with me

När föreställningen Don’t start with me spelades in var Joan Rivers 78 år gammal och hade varit aktiv sedan 1959. Det märks inte. Rivers hade mer eller mindre patent på begreppet vass tunga tills hon gick bort för två år sedan. Under hela sin karriär lyckades hon göra elak humor som slog åt alla håll utan att kännas smaklös. Med alla sina plastikoperationer blev hon till slut en parodi på sig själv – vilket hon också skämtade om. Länge leve Joan Rivers. REGI: Scott Montoya

DRAMA

De misstänkta

Kanske filmhistoriens snyggaste twist i slutet av filmen, väl värd att vänta på. Men redan innan dess en extremt effektivt berättad kriminalhistoria med Kevin Spacey på stort spelhumör. Med tanke på upplösningen ser man den nog bara en gång, men alla som inte hunnit beta av De misstänkta har en fin filmupplevelse framför sig. Regi: Bryan Singer. Med: Kevin Spacey, Gabriel Byrne mfl.

Mystic river

Bygger på måste läsa-romanen Rött regn av Dennis Lehane. Stark och smärtsam historia om ett kompisgäng som bryts sönder under barndomen och vars vägar senare korsas i vuxen ålder när de återigen sätts under stark press när skuld och misstänksamhet ställs mot en vänskapsom fortfarande sitter djupt rotad. Fantastiska skådespelare. Med: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon. Regi: Clint Eastwood.

ANNONS

Into the wild

Bygger på en sann historia om den unge amerikanen Christopher McCandless som väljer bort en utstakad väg med juristutbildning och tryggt liv i övre medelklassen för att istället luffa runt i USA. Så småningom hamnar han, dåligt utrustad och illa förberedd, i Alaskas vildmark, med en romantisk dröm om att leva i samklang med naturen. Det går inget vidare. Fin musik av Eddie Vedder. Regi: Sean Penn.

The Big Short

Njäe, en film som handlar om kreditbubblan på den amerikanska bostadsmarknaden kanske inte låter superspännande. Men lägg till Steve Carell, Ryan Gosling, Marisa Tomei, Christian Bale och Margot Robbie, ett lysande manus, en klippning som får gråa kontorslokaler att kännas som ett rymdskepp och journalisten Michael Lewis fantastiska grundresearch, så får du en förklaring till det som du fortfarande inte riktigt förstått om hur Wall Street sänkte USA i början av 2000-talet. Regi:Adam McKay

American beauty

Den amerikanska drömmen, med det harmoniska och välbärgade villalivet som mål och mening, sätts inte bara under luppen utan trasas fullständigt sönder och samman i en film där Kevin Spacey gör sitt livs roll som copywritern och familjefadern Lester Burnham. På ytan har han allt, men snart ska hela tillvaron förändras när Lester börjar passera den ena gränsen efter den andra. Filmen belönades med hela fem Oscars. REGI: Sam Mendes

ANNONS

DOKUMENTÄR

SPORT: Hoop dreams

Den klassiska dokumentären Hoop dreams har berört såväl basketnördar som sporthatare sedan den kom 1994. Vi får följa William Gates och Arthur Agee, två afroamerikanska ungdomar i Chicago som värvas till ett basketprogram på en mestadels vit high school. Det skulle inte ha blivit mer än en halvtimmes reportage, men det slutade med att filmarna Steve James, Peter Gilbert och Frederick Marx följde William och Arthur i fem år. Filmen tar upp ämnen som ras, förväntningar och ojämlikhet på ett sätt som är relevant även i dag.

BROTT: Amanda Knox

Amanda Knox, från Seattle, greps och åtalades för mordet på brittiska Meredith Kercher i Italien 2007. Hon dömdes till 26 år i fängelse 2009 tillsammans med sin italienska pojkvän, Raffaele Sollecito. Två år senare prövades domen igen och de båda friades från alla misstankar. Vid det laget hade Amanda Knox blivit en mediesensation och fick smeknamnet ”Foxy Knoxy”. I vissas ögon är hon en kallhjärtad psykopat som kommit undan rättvisan, i andras en oskyldig tjej som dragits in i sitt livs mardröm. I dokumentären får vi både hennes och den italienska åklagarens sida.

HUMOR: You laugh but it’s true

Trevor Noah hade ett par av den amerikanska TV-världens största skor att fylla när han tog över The Daily Show efter Jon Stewart i september 2015. Redan 2009 ägnade dokumentärfilmaren David Paul Meyer ett år åt att följa Noah medan han förberedde sig för sin första stora enmansföreställning i sitt hemland Sydafrika. Trevor Noah har en vit pappa och en svart mamma, vilket gett honom en unik position i både på Sydafrikas och senare USA:s humorscener – både i positiv och i negativ bemärkelse. Filmen skildrar just detta, men också vilken briljant komiker Trevor Noah är på scen.

ANNONS

SAMHÄLLE/MEDIA: Best of Enemies

Två intellektuella giganter möts för att prata om primärvalen i USA 1968. Men Gore Vidal och William F Buckley Jr är inga vanliga kommentatorer. De har en personlig konflikt som tar sig i uttryck i några av TV-historiens vassaste förolämpningar, levererade med sval återhållsamhet och osvikligt självförtroende. Best of Enemies lyckas dessutom illustrera hur TV-mediet gjorde politik till en sport. “Argument is sugar and the rest of us are flies” säger före detta NBC News-chefen Richard Wald i filmen. Det har inte blivit mindre sant.

MUSIK: What happened, miss Simone

För den som inte sett den Netflixproducerade dokumentären om Nina Simone än – ta chansen under ledigheten. Det är ett porträtt som lyckas med svårigheten att både skildra Nina Simone som komplex person, lysande artist och politisk aktivist i medborgarrättskampen, och hur dessa sidor till slut skapade sprickor i hennes liv som blev för stora att överbygga. Det är ett starkt egensinne som möter en krävande omvärld, en konflikt som eldas på av psykisk ohälsa, rasmotsättningar och en våldsam äkta make och manager. Och så är musiken magisk, förstås.

ACTION

Drive

Ryan Gosling har huvudrollen i den här ovanligt stämningsfulla och spännande kriminalhistorian, regisserad av Nicolas Wing Refn. Även Carey Mulligan gör en fantastisk insats i rollen som grannen Irene. Härligt befriande att se en välskriven actionrulle utan ett onödigt upptrissat tempo. En stor eloge också för den fantastiska musiken, som stilmässigt kan ses som en föregångare till den populära tv-serien ”Stranger Things”.

ANNONS

The Dark Knight

Låt oss bara säga det rakt ut: det här är den bästa superhjältefilmen som någonsin har gjorts. Stilmässigt snygg och välgjord, och med Christian Bale som en klart trovärdigare Batman än sina föregångare från 80- och 90-talen. En avgörande del av den här filmens storhet ligger förstås också i Heath Ledgers odödliga tolkning av Jokern.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Gillar du westernfilmer? Här har du en av de absolut bästa. I huvudrollerna ser vi Paul Newman och Robert Redford. Denna svindlande flykthistoria är löst baserad på verkliga händelser, och även här har vi ett klassiskt soundtrack, komponerat av Burt Bacharach. Perfekt för en slö eftermiddag i mellandagarna!

Plutonen

Förmodligen den bästa krigsfilmen från 80-talet, regisserad av Oliver Stone. Filmen utspelar sig i krigets Vietnam, och vi följer en amerikansk plutons kamp genom djunglerna. I den här filmen ser vi också flera kända ansikten, innan de hade blivit riktigt stora. Vad sägs om Willem Dafoe, Tom Berenger och John C. McGinley? Mest minnesvärd av alla är förstås Charlie Sheen, som aldrig varit bättre än såhär, varken före eller efter.

Pulp Fiction

Kanske är det väntat att just denna rulle dyker upp på listan. Men det finns ungefär en miljon anledningar till det också. Här ser vi monsterregissören Quentin Tarantino göra sin klart mest minnesvärda och till dags dato förmodligen bästa film. Denna blodiga gangsterberättelse drivs av klockrena repliker och snygga plottwists. Och skådespelarensemblen som Tarantino skrapat ihop är inget man skojar om. John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Harvey Keitel, Christopher Walken…ja, vi kan hålla på en bra stund till.

ANNONS
ANNONS