Gatukonst i Göteborg hyllar Karin Johannisson

ANNONS
|

Samma dag i slutet av november som beskedet om författaren och professorn Karin Johannissons bortgång kom, fick konstnären och psykologen Maria Pohl veta att hon valts ut till det pågående konstprojektet Art made this, som smyckar väggar och dörrar i stadsrummet.

- Jag hade just läst hennes Den mörka kontinenten och under psykologiutbildningen läste vi Melankoliska rum. Karin Johannisson har varit viktig. Jag tycker om hur hon gör psykologin mer humanistisk, mer mänsklig, i sin litteratur.

Förra hösten kom Karin Johannissons bok Den sårade divan, som diskuterade framför allt kvinnlig psykisk sjukdom, självbilder och sjukidentitet utifrån tre kvinnliga profiler, författarna Nelly Sachs och Agnes von Krusenstjerna och konstnären Sigrid Hjertén.

ANNONS

- I våras träffades en grupp av oss som gått psykologutbildningen under ett antal kvällar och diskuterade psykologi och litteratur, och just den boken hade många läst. Konstverket blir ett sätt att lyfta blicken mot den typen av litteratur, vilket jag tycker är roligt, säger Maria Pohl.

Efter förberedelser och skissarbete hemma tog Maria Pohl i slutet av förra veckan med sig material och en projektor till Östra Larmgatan, ett kort stycke från Kompassen, och färdigställde verket. Viss oro fanns för svårigheterna att arbeta utomhus och på den ojämna ytan som garageporten har men, säger Maria Pohl, det gick lättare än vad hon först hade trott.

- Jag tycker mest om skevheten i kropparnas form, de är målade i bara ett fält. Ansikten och händer är målade lite mitt emellan två- och tredimensionellt. Det ser man framförallt på händerna men också i ansiktena. Jag hade också tidigare målat till exempel Simone de Beauvoir på ett liknande sätt och ville gärna använda samma konstnärliga grepp, säger Maria Pohl.

Nu breder det ut sig i en svart, vit och grå skala i akryl: Nelly Sachs, Agnes von Krusenstjerna och Sigrid Hjertén, rent konkret breder de faktiskt ut sig när porten öppnas och stängs, i rörelsen dyker de upp och förskönar en av alla de där platserna i staden vi ofta passerar utan att höja blicken: en lastinfart, en port i plåt, en baksida av ett affärshus.

ANNONS

- Det känns roligt, det är en ära att vara med i ett sådant här bra projekt, det förgyller staden, säger Maria Pohl.

Just detta är avsikten med konstprojektet, som leds av Ali Davoodi i samarbete med Vasakronan. Sedan förra sommaren smyckas bolagets fastigheter i fyra städer, Göteborg, Malmö, Stockholm och Uppsala, med verk gjorda av kvinnliga konstnärer. Nästa år fortsätter arbetet, Ali Davoodi tror på ungefär hundra nya verk och dessutom utvecklar han projektet med konst i andra, nya sammanhang. Satsningen på att låta just kvinnliga konstnärer delta i Art made this kallar Ali Davoodi lite för ett tyst statement, och en hyllning till kvinnan.

- Det är viktigt att kvinnor kommer fram också i gatukonstscenen. Och projektet växer. Det här är bara början.

Fakta: Art made this

I Göteborg finns konsten på…följande adresser:

Maria Pohl, Sårade divor, Östra larmgatan 11-13

Emma Åvall, Faceless expression, Södra vägen 3

Alina Vergnano, Stand still,…Kyrkogatan 5

Amanda Karlsson, Stand still, stay silent, Drottningg. 41

Ellen Alström, I väntan på icebreakern, Kyrkogatan 20-22

Alexandra Hedberg, Let them eat cake, Drottningg. 41

Linda Spåman, En dag till,…Vallgatan 16

Mimmi Smith, Urban natives,…Köpmansg. 11

Ebba Chambert, Jai Ma, Vallgatan 22

Angelica Lucaci, Paper-art,…Magasinsgatan 7

Mimmi Andersson och Merete Lassen, Queen bee, Kungsg. 65

S Camilla E Boström, Urban…Jungle, Vallgatan

ANNONS