Mångmiljonsatsning. Ett Filmens hus planeras i centrala Göteborg. Här ett tidigt fotomontage av ”See” - centrum för film och rörlig bild - då placerat vid Bältespännarparken. Nu är en tomt vid Masthuggskajen i stället aktuell.
Mångmiljonsatsning. Ett Filmens hus planeras i centrala Göteborg. Här ett tidigt fotomontage av ”See” - centrum för film och rörlig bild - då placerat vid Bältespännarparken. Nu är en tomt vid Masthuggskajen i stället aktuell.

Jättesatsning på nytt filmhus

ANNONS
|

På fredag läggs förstudien fram inför regionens kulturnämnd.

– Det är en fantastisk idé och jag är väldigt engagerad i detta, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

Utredare är Bengt Toll, med ett förflutet som vd för Svenska filminstitutet och utvecklingschef på Film i Väst. Nu har han, på uppdrag av Regionen och Älvstranden utveckling AB tagit fram ett konkret förslag på ett nytt kommersiellt inriktat filmhus med plats för forskning, talangutveckling och filmpedagogisk verksamhet. Inspiration har hämtats främst från The Eye i Amsterdam, Vancouver international film centre och Bell light box i Toronto men också från Fotografiska i Stockholm.

ANNONS

Det rör sig om en kraftfull satsning, ett arkitektritat hus som i likhet med Guggenheimmuseet i New York eller operahuset i Sydney sticker ut och har potential att bli en ”signaturbyggnad” för Göteborg lagom till 400-årsjubileet 2021.

Slutnotan: en halv miljard

Utredaren uppskattar att centrumet för rörlig bild skulle kosta runt en halv miljard att bygga och förslaget omfattar 3 500 kvadratmeter.

– Detta centrum behövs för att manifestera det Västsvenska film-arvet, säger Bengt Toll.

– Göteborg och Västra Götaland är centrala platser för filmproduktion i norra Europa. Det finns dessutom ett stort intresse för rörlig bild bland både unga och gamla, och vi har ett behov av att bredda filmbegreppet. Något liknande centrum, som sammanför publik, akademi och bransch, finns inte i Norden.

Redan 2013 föddes tankarna på ”See” – ett unikt centrum för film och då även fotografi i Göteborg. En rad tunga institutioner, bland dem Chalmers, Göteborgs stad, universitetet, Hasselbladstiftelsen och Västra Götalandsregionen, ställde sig då bakom idén.

Bältesspännarparken

2015 hade ett konkret förslag tagit form. Visionen var en byggnad vid Bältespännarparken. Wingårdhs arkitektkontor tog fram skisser på ett filmcentrum beläget mellan Parkgatan och Nya Allén. En rad filmare och fotografer utryckte sitt stöd för idén, bland dem Gabriela Pichler, Ruben Östlund, Tuija Lindström, Lars Tunbjörk och Marie-Louise Ekman.

ANNONS

Kostnaden för att uppföra huset med sitt höga torn, täckt av ögon blickande ut över Avenyn, beräknades till 300 miljoner. Tonvikten låg på insamling, arkivering, forskning och folkbildning.

– Det var ett ambitiöst förslag men eftersom verksamheten inte i första hand var kommersiell fanns det inte så stort intresse, säger Bengt Toll.

Nu är i stället en tomt vid Masthuggskajen aktuell, vilket bekräftas av tidigare konserthuschefen Sture Carlsson. Han har utrett frågan på uppdrag av ett affärskonsortium där Stena fastigheter, NCC, Riksbyggen och Elof Hansson fastigheter ingår liksom Älvstranden utveckling och Folkets hus i Göteborg.

Besöksmål

Conny Brännberg, ordförande i regionens kulturnämnd, som med intresse följt planerna sedan 2015 är entusiastisk:

– Det här är djärva tankar och vi är öppna för fortsatta diskussioner. Jag tror att det kan bli ett besöksmål. Nu finns också en tomt, en fantastisk plats precis vid Älvstranden. Det ligger vattennära och med rätt arkitekt kunde huset verkligen sätta Göteborg på kartan.

I London planerar det brittiska filminstitutet att vid Themsen bygga ett stort internationellt centrum för film, tv och rörlig bild. Husets upplägg har varit väsentligt för utredaren Bengt Toll som ser det som en självklar framtida samarbetspartner. Det beräknas stå klart 2022 och blir då också ny hemvist för London filmfestival.

ANNONS

Förslaget i korthet

Vad: Ett internationellt centrum för rörlig bild

Var:Vid Masthuggskajen i Göteborg.

När:Tänkbar invigning lagom till Göteborgs 400-årsdag 2021.

Hur: 300 000 betalande besökare per år och en trolig omsättning på 120 miljoner. 65 årsanställda.

Kostnad:Cirka en halv miljard.

ANNONS