Filminstitutets vd Anna Serner kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier.
Filminstitutets vd Anna Serner kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier.

"Grönt kort" ska stoppa sextrakasserier

Filminstitutet kräver att bolagen utbildas i normkreativitet för att få stödpengar.

ANNONS
|

Efter A-märkningen av film. Nu kommer grönt kort. Filminstitutets nya krav på filmbolagen är att de, för att få statligt stöd, utbildas i normkreativitet för att garantera nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Inspirerad av #Metoo-rörelsen med sina många omskakande vittnesmål om sexuella trakasserier vill Svenska filminstitutet nu införa en slags diplomering, ett "green card" för svenska filmbolag. På så sätt ska nolltolerans mot sexuella trakasserier kunna garanteras vid utdelning av framtida filmstöd.

–Vi kommer att föreslå styrelsen detta, säger Anna Serner.

"Krävs större kunskap"

Korten är tänkta att utfärdas efter en endagars utbildning i för filmen "viktiga hållbarhetsfrågor".

– De kan variera, men just nu är det särskilt viktigt med arbetsmiljön och alla typer av trakasserier, liksom förstås jämställdhet och mångfald.

ANNONS

Hur kan gröna kort bidra till förändring?

– Vi måste ha klart för oss att tystnadskulturer är något vi alla bidrar med, medvetet eller omedvetet. Att bryta mönster och kulturer kräver ny kunskap.

GP:s intervju med Peter Aalbaek Jensen där han försvarar de sexuella trakasserier han anklagats för fick ett stort genomslag både i Sverige och Danmark . I en artikel i Politiken vittnar nio tidigare anställda om en gränsöverskridande kultur på Zentropa där sexuella trakasserier av olika slag ska ha normaliserats och blivit till en naturlig del av företagskulturen.

Zentropa krävs på tydliga svar

Den danske journalisten och författaren Niels Krause Kjaer krävde i tv-programmet Deadline i söndags svar från Zentropas delägare Peter Aalbaek Jensen på hur han definierar "sexuella trakasserier". Det exempel han lyfter fram är behandlingen av en 20-årig kvinna som under bolagets julfrukost blev uppkallad på scen inför 200 personer.

Hennes då 60-årige chef Peter Aalbaek Jensen ska ha stuckit in mikrofonen innanför hennes trosor och sagt "hör fittan snacka". Peter Aalbaek Jensen förnekar i direktsänd tv att det skulle röra sig om ett sexuellt trakasseri, varpå journalisten konfronterar honom med den danska lagtexten.

Arbetsmiljöverket i Danmark kommer efter rapporterna nu att utreda arbetsförhållandena på filmbolaget Zentropa vidare.

Film i Väst bröt medAalbaek Jensen

Film i Väst har brutit med producenten Peter Aalbaek Jensen efter uttalanden de anser oacceptabla, och de kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier för att ett fortsatt samarbete med danska Zentropa ska vara aktuellt. I fredags kunde GP berätta om en ytterligare skärpt ton.

ANNONS

Ledningen för danska Zentropa meddelade strax därefter sitt beslutat att lägga om kurs. De kommer nu inte längre att utdela smisk som belöning eller straff till någon av sina anställda.

Filminstitutets vd Anna Serner säger till GP att hon står bakom Film i Väst i deras bedömning.

– Jag har inte sett danska Zentropas nya policy för sina medarbetare, men jag litar på Film i Västs bedömning här.

Kände ni på Filminstitutet inte till någonting alls om den bestraffningskultur som satts i system på danska Zentropa innan #Metoo?

– Jag har inte känt till hur de agerar, men det har ju varit öppet för alla att de har haft en sexistisk kultur med nakenbad och annat, säger Anna Serner.

– Jag, liksom alla andra, har valt att skaka på huvudet. Det är precis den tystnadskultur #metoo förhoppningsvis sätter stopp för.

Fotnot: Redan 2013 gav Filminstitutets vd Anna Serner sitt helhjärtade stöd till A-märkning av film i syfte att motverka skev könsrepresentation. A står för Approved, som i godkänd, och stämplas på den film som innehåller minst två namngivna kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra om någonting annat än män.

ANNONS