Feministisk hembygdshistoria genom street art

Konstprojektet MUMA på Orust vill berätta kvinnornas historia. Genom street art på lador skildras bortglömda berättelser ur ett feministiskt perspektiv.

ANNONS
|

MUMA – Tre konstnärer – Tre kvinnors historia – Tre väggar. Så heter det nya konstprojektet på Orust, som inleddes i lördags med en vernissage. Genom projektet skildras olika kvinnors historier genom muralmålningar på lador. Bakom målningarna ligger en gedigen efterforskning om kvinnornas liv.

– När man skildrar hembygdshistoria pratar man ofta om män som var bönder, sjömän och så vidare. Men det är sällan man får höra om kvinnornas liv. På så vis finns det en feministisk ådra i det här, säger projektledaren Anna Ostrowski som tillsammans med Kia Nordqvist är den som ligger bakom projektet.

Vill göra konsten tillgänglig för fler

Målningarna finns vid Ålgårds kvarn och på två andra närliggande lador. Verken har framställts av tre olika street art-konstnärer, utan särskild koppling till platsen. Anledningen till att det blev just muralmålningar var att man ville göra projektet så tillgängligt för allmänheten som möjligt. På det här viset når konsten många förbipasserande människor, som lätt kan ta del av den från vägen.

ANNONS

– Konsten kommer väldigt nära. För många kan det vara en ganska hög tröskel att ta sig över för att kliva in på ett konstgalleri, men här behöver du bara stanna till med bilen, säger Kia Nordqvist.

– Det är drive in-konst, säger Anna Ostrowski.

Lockar människor som annars inte är intresserade

Konstnärerna Camilla Engman, Camilla Boström och Elina Metso har genom projektet skildrat varsin kvinna från Orust, som nu finns att beskåda på laduväggarna kring Ålgårds kvarn. Intresset på invigningen var oväntat stort, vilket Kia Nordqvist och Anna Ostrowski tror beror mycket på temat.

– Människor som annars kanske inte är så intresserade av konst dyker upp här för att det handlar om hembygdshistoria, säger Anna Ostrowski.

Vill förändra synen på vardagen

En central tanke med projektet är att låta olikheter mötas. Blandningen hembygdshistoria och street art är kanske inte helt väntad, och enligt projektledarna är det också många olika sorters människor som vill ta del av konsten. På invigningen kom människor i alla åldrar, och såväl Orustbor som utomstående.

Ett av målen med utställningen är också att förändra människors syn på vardagen, och att göra verkligheten synbar på ett nytt sätt, förklarar Anna Ostrowski.

– När vi började så var det många som inte förstod hur det kunde vara intressant att berätta om helt vanliga kvinnor från förr. Men när man tar del av konsten här så hoppas vi att tankesättet kan förändras. Att man kan känna en kärlek och stolthet över de här historierna, säger Anna Ostrowski.

ANNONS

– Det är sätt att få folk att känna sig sedda. Alla vill bli sedda, och jag kan tycka att det här är ett bättre sätt att bli sedd på än att hänga på Facebook till exempel, säger Kia Nordqvist.

"Historier som ingen berättar"

Anna Ostrowski jämför konstprojektets dragningskraft med teatrarnas sommarspel, så som Varvsspelet i Uddevalla. Även Varvsspelet, menar hon, har lockat många som kanske inte är teaterintresserade, men som blir det, när det handlar om historia med lokal anknytning.

– Det här är intressant därför att det är historier som ingen berättar, säger Kia Nordqvist.

– Men vi berättar dem, påpekar Anna Ostrowski.

ANNONS