Piratsajten swefilmer.com stängdes 2015. I dag kom tingsrättsdomen om 1400 filmer som enligt åklagaren gjorts tillgängliga illegalt genom strömning via sajten. Arkivbild. 
Bild: Vilhelm Stokstad, TT
Piratsajten swefilmer.com stängdes 2015. I dag kom tingsrättsdomen om 1400 filmer som enligt åklagaren gjorts tillgängliga illegalt genom strömning via sajten. Arkivbild.  Bild: Vilhelm Stokstad, TT

Fängelsedom för huvudman bakom Swefilmer

De två män som stod åtalade för att ha gjort över 1 400 filmer tillgängliga på streamingsajten Swefilmer dömdes idag i Varbergs tingsrätt. Huvudmannen ska bland annat betala 14 miljoner kronor till staten, men filmbranschen får inget skadestånd.

ANNONS
|

På måndagen föll domen mot två män bakom streamingsajten Swefilmer. Åtalet omfattade över 1 400 filmer som gjorts tillgängliga gratis via streaminglänkar på piratsajten.

En 26-årig man som har pekats ut som huvudman bakom hemsidan döms till tre års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och grov penningtvätt.

Förutom fängelsestraffet ska han också betala 14 miljoner kronor i ersättning till staten för de inkomster han haft genom den brottsliga verksamheten. Pengar som framförallt kommit från reklamintäkter via sajten.

Kammaråklagare Anna Ginner tycker att domen skickar en viktig signal, även om straffet blev kortare än de 4,5 års fängelse som hon yrkat på.

ANNONS

– Det kanske blir en varningsklocka för dem som håller på med dylik verksamhet och för dem som använder den. Här ser man att det finns ett ekonomiskt intresse som ligger bakom en sådan här sida, där pengarna går utomlands och där man inte vet vad de kommer att användas till, säger hon.

Även en 23-årig man från Kungsbacka döms för att ha hjälpt till att driva sajten. Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst. Försvaret har under rättegången menat att rättsläget kring Swefilmer och liknande sajter har varit för oklart för att någon ska kunna fällas för brott.

23-åringens försvarare Claes Kennedy säger att han och hans klient inte har bestämt om de ska driva målet vidare, men att han förväntar sig att domen kommer att överklagas.

– Den tolkning som vi har gjort är att det helt enkelt inte var olagligt vid den här tidpunkten att upprätta hyperlänkar. Och i andra hand så menar vi att lagstiftningen inte var tillräckligt tydlig för att det ska kunna leda till en straffrättslig påföljd, säger han.

Slipper betala skadestånd

De båda männen slipper dock att betala det skadestånd på tio miljoner som filmbranschen krävt. Skadeståndet gällde filmen "Johan Falk - Kodnamn Lisa". Rätten anser inte att det är bevisat att filmen fanns tillgänglig på sajten under den tidsperiod som åklagaren påstått.

ANNONS

Tingsrätten skriver också att det är klarlagt att det har funnits andra okända personer som har varit med och drivit hemsidan förutom de två som döms för inblandning.

ANNONS