Efter misstänkta våldtäkten: Ingen ökad säkerhet

Trots att polisen skrivit en anmälan gällande våldtäkt och flera fall av sexuella ofredanden sätter man inte in några extra poliser eller vakter under resterande dagar på Bråvallafestivalen.

ANNONS
|

- Poliser och vakter är satt till antalet besökare. Man sätter inte in extra efter en sådan här händelse, säger Hans Lippens och syftar till den misstänkta våldtäkten som ska ha ägt rumunder torsdag kväll.

Under onsdagen drog Bråvallafestivalen igång och det var även premiär för polisens kampanj "Tafsa inte!" för att få stopp på sexuella ofredanden bland unga.

- Ett nej är alltid ett nej. Vi gör det här för att få upp ögonen bland ungdomarna som går på sådanahär tillställningar, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

Vid 22.30 undertorsdag kväll anmälde en ung kvinna att hon blivit våldtagen i publikhavet under Zara Larssons konsert på Bråvallafestivalen. Polisen skrev ytterliga en anmälan gällande sexuellt ofredande under Zara Larssons konsert.

ANNONS

LÄS MER:Zara Larssons hat: "Du förtjänar att brinna i helvetet"

Under fredagen har polisen bland annat haft möte för att informera inblandade i säkerhetsarbetet på festivalen om händelsen.

- Vi har fortlöpande samverkansmöte med räddningstjänsten, socialtjänsten, kommunen och arrangören. Vi informerar om det som har hänt och hur vi kan arbeta vidare. Vi tar händelserna på största allvar, säger Hans Lippens.

Den unga kvinnan som ska ha blivit våldtagen fick förastill sjukhuset i Norrköping.

– Hon sprang direkt ifrån platsen utan att titta vem det var. Hon kom till oss och var väldigt rädd och gjorde en anmälan, berättadepolisens presstalesman Christer Fuxborg, som är på plats på festivalen, för GP sent på torsdag kväll.

Kvinnans kläder är tagna i beslag och en förundersökning pågår.Men under fredag eftermiddag finns det fortfarande ingen misstänkt.

LÄS MER:Ung kvinna anmälde våldtäkt under konsert

Totalt anmäldes fyra fall av sexuellt ofredande under torsdagens festivalkväll.

- Det är väldigt tråkigt att man aldrig kan utesluta sådana här händelser, säger Hans Lippens.

Polisen kallar inte in några extra resurser för att trygga festivalområdet. Däremot fortsätter de med sin kampanj. Under fredagenhar man bland annat delat ut armband med texten"tafsa inte" för att väcka diskussion och samtal kring sexuella ofredanden.

ANNONS

- Vi tror att armbanden kan hjälpta till att få folk att våga prata.

EnligtRichard Tjernström som ärsäkerhetschef vid Norrköpings kommun är säkerheten på området inte kommunens ansvar utan något som görs upp mellan arrangörernaoch polis.

- Det jag vet är att det är väldigt hög säkerhet på området, säger han till GP. I övrigt hänvisar han till arrangörerna FKP Scorpio och polisen.

Bråvallafestivalens säkerhetsansvarige Ulf Bowein säger till TT att ledningen ser allvarligt på händelsen, men kan inte svara på hur säkerhetsarbetet kan förbättras eftersom de redan hade satt in stora personalresurser i samband med konserten.

– Vi anser att vid den här konserten var det väldigt hög synlighet från all form av säkerhetspersonal, samverkande myndigheter och andra trygghetspartners, och ändå har det här inträffat, säger Bowein till TT.

GP har försökt nå FKP Scorpio under fredagen utan resultat.

Fakta: Brottsligt att tafsa

"Ingen ska gå över din gräns. Att ta på någon annan person i sexuellt syfte mot någons vilja är ett brott, en kriminell handling och straffbart", skriver Polismyndigheten på Facebook.

Brottet klassas oftast som sexuellt ofredande.

"Polisen ser allvarligt på den här typen av brottslighet, särskilt när det handlar om er unga", skriver polisen.

ANNONS

Vid större ungdomsevenemang kommer man att dela ut armband med texten "POLIS AVSPÄRRAT #tafsainte".

Man kommer också att ställa hårdare krav på arrangörer, exempelvis att de har ett visst antal publikvärdar.

Källa: Polismyndigheten.

ANNONS