Carola och Lundell bland de odödliga

ANNONS
|

När juryn för Swedish Music Hall of Fame presenterade de invalda för 2015 föll valen på operastjärnan Jussi Björling, hiphop-pionjären Neneh Cherry, skivbolagsdirektören Anders Burman, den skånske reggaeartisten Peps Persson, den folkkära jazzsångerskan Alice Babs, rocksångaren Ulf Lundell, schlagerstjärnan Carola Häggkvist, gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen, barnmusikens Gullan Bornemark och popstjärnan Robyn.

Robyn yngst

Kravet för att väljas in i Swedish Music Hall of Fame är bland annat det ska ha gått 20 år sedan skivdebuten. Det kriteriet klarar popstjärnan Robyn med minsta möjliga marginal. Det var 1995 som hon albumdebuterade och med sina 35 år så är hon i särklass yngst bland de invalda.

ANNONS
-Jag hade inte ens tänkt på att jag är yngst, det är nog något ni tänker på mer än jag, säger Robyn till TT medan hon fotograferas med sina barndomsidoler Neneh Cherry och Carola.

Carola Häggkvist, som slog igenom i melodifestivalen 1983 med Främling, beskrevs av juryn som "så unik att hon inte ens behöver ett efternamn". Men Carola väljer att hylla en annan stor artist.

-Att min favorit Alice Babs, som inte finns med oss längre, blev invald gjorde mig väldigt glad. Och att också den yngre generationen förhoppningsvis får lära känna henne nu, säger Carola.

Precis som det första året 2014 spänner juryns val över så många genrer inom svensk populärmusik som möjligt men skillnaden, jämfört med i fjol, är att förra årets invalda artister har varit med om att välja årets invalda. Och även årets invalda kommer att ingå i juryn framöver.

-Jag vet ju några som jag har gett stipendium till, så det finns självklart några som man uppmärksammar lite extra, säger Carola om sin framtida roll i juryn.
Omöjligt uppdrag

För första gången hedrades även en skivbolagsman, den legendariske producenten Anders Burman, som arbetat med flera av svensk musiks allra största under flera årtionden, artister som Fred Åkerström, Cornelis Vreeswijk och även Alice Babs.

Juryns ordförande Jan Gradvall tycker egentligen att det är ett omöjligt uppdrag att välja bland alla stjärnor. Han är däremot stolt över urvalet.

-Jag är väldigt glad över att vi har haft med alla genrer. Vi vill absolut inte vara snobbiga och ranka genrer utan all slags musik ska vara med, säger han.

Men vad hände med dansbanden?

-Dansbanden kommer absolut att komma in. De är en jätteviktig del av svensk musik.

Alice Babs (1924-2014) - en av svensk jazz allra största. Ansågs förstöra ungdomen när hon slog igenom i filmen "Swing it magistern", 1940, men blev med tiden hyllad soloartist som samarbetade med Duke Ellington och i gruppen Swe-Danes.

Jussi Björling (1911-1960) - Sveriges internationellt sett mest kände manlige operasångare som fortfarande räknas som en av de största i världen. Hans versioner av "Sverige" och "Till havs" hör till den svenska operaskatten.

Gullan Bornemark, 87 - en av barnmusikens allra största i Sverige. På 1960-talet hade hon eget tv-program och hennes melodier lever kvar, även hos dagens barn som nynnar på melodier deras farföräldrar sjöng.

Anders Burman (1928-2013) - skivproducent vars karriär gick hand i hand med legendariska skivbolaget Metronome. Han producerade stjärnor som Cornelis Vreeswijk, Pugh Rogefeldt och Stefan Sundström.

Neneh Cherry, 50 - svensk hiphop-pionjär, som fick sitt genombrott med världshitten "Buffalo stance", 1989, men på senare år spelat in jazz med gruppen The Thing och samarbetat med Gorillaz.

Ulf Lundell, 65 - något av en svensk rockpoet med "Öppna landskap" på 80-talet, men främst en rocksångare och författare som under en 40-årig karriär ofta varit i opposition mot sin samtid.

Yngwie Malmsteen, 51 - stilbildande rockhjälte som låtit sig inspireras av klassisk musik till sina storsäljande skivor och blivit en förebild för många av dagens gitarrvirtuoser.

Peps Persson, 68 - folkkär skånsk reggaeartist som radat upp folkkära sånger som "Oh boy" och "Hög standard". Ofta med sitt Peps Blodsband, men också i samarbete med bland andra Wilmer X.

Robyn, 35 - slog igenom som tonårig popstjärna, men bytte karriärspår för tio år sedan då hon startade eget skivbolag och började göra elektronisk pop som nått stora framgångar inte minst i USA.

Carola Häggkvist, 48 - sedan genombrottet med "Främling" i Melodifestivalen 1983 en ständig aktuell artist som blandat pop och andlig musik. Har vunnit Melodifestivalen tre gånger och även sjungit musikal.

2014: Abba, Eva Dahlgren, Entombed, Jan Johansson, Latin Kings, Nationalteatern, Stina Nordenstam, Roxette, Evert Taube, Ebba Grön, Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund.

2015: Alice Babs, Jussi Björling, Gullan Bornemark, Anders Burman, Neneh Cherry, Carola Häggkvist, Ulf Lundell, Yngwie Malmsteen, Peps Persson, Robyn.

I årets jury sitter Jan Gradvall, Ametist Azordegan, Per Sinding-Larsen och Kerstin Behrendtz. Den sistnämnda är ny i jurygruppen för i år. Dessutom har soloartister och representanter från de tidigare invalda banden suttit med i juryn.

ANNONS