Camilla Läckberg om kritiken mot Pridevideon

Camilla Läckberg ryter i från efter kritiken om att musikvideon till Pridelåten "Kärleken är vi" bland annat skulle innehålla för lite rasifierade HBTQ-personer.

ANNONS
|

Musikvideon till Pridelåten "Kärleken är vi" med Evelina Olsén har fått kritik på sociala medier och anklagas för att sakna rasifierade HBTQ-personer och för att det för många heteropar som medverkar, skriver P3 Nyheter. Låten är en del av årets Pride-kampanj tillsammans ett flertal andra filmer.Camilla Läckberg har skrivit låttexten till "Kärleken är vi"och medverkar själv i den omtalade musikvideon tillsammans med sin sambo Simon Sköld och andra kärlekspar som Anja Pärson och Filippa Rådin.

- De har varit väldigt dåliga på att inkludera olika typer av människor. Alla är ljushyade och vita. Alla står upp och verkar ha full funktionsuppsättning. Och jag ser en massa heteropar,säger Louise Tidestad Vahlne,som är aktiv inom feminism- och HBTQ-frågor och en av flerasom reagerat på musikvideon, till P3 Nyheter.

ANNONS

Läckberg bemöter kritiken

Undersöndag kväll bemötteCamilla Läckberg kritiken i ett blogginlägg."Jag har inte velat bemöta det under själva festivalen, då jag tycker att den ska få vara en kärleksfest utan massa tjafs, kritik och interna stridigheter", skriver hon.

Kritiken handlar delvis om att det är för många heteropar och att det bara är ljushyade personer som medverkar i videon.

"Vad gäller kritiken emot videon så har det kommit klagomål från en liten grupp att den inte skulle ha bredare variation på raser och andra tillhörigheter i videon", skriver Läckberg.

Och fortsätter:

"Och ja, det finns till exempel inte någon mörkhyad eller funktionshindrad med i videon. Det finns heller inte enbart homosexuella, vilket också varit ett klagomål"

Musikvideon till Evelina Olséns - Kärleken är vi:

Läckberg beskriver hur de "med kort varsel och liten budget" skickade ut en förfrågan till alla Pride-volontärer, cirka 600 personer,om att medverka i musikvideon."Alla som tackade ja fick sedan vara med", skriver hon.

Kombination av tid och pengar

Christian Valtersson som är ordförande för Stockholm Pride säger till P3 Nyheter att han förstår kritiken och menar att det är kombinationen av tid och budget som gjort att kampanjfilmerna blivit som de blivit.

Men Camilla Läckberg verkar inte hålla med:

"Borde vi handplockatmänniskor baserat på deras hudfärg eller läggning? Enligt kritikerna borde vi det."

ANNONS

"För mig bär det emot att sitta och välja ut människor utifrån hudfärg eller läggning eller något annat",skriver författarinnan och uppger att hon inte fullt ut kan förstå de som fört fram kritiken.

"Medveten om att jag är vit, priviligerad svensk"

Samtidigt skriver Läckberg att hon är medveten om att hon är "en vit, priviligerad, svensk i yngre medelåldern" och att det är möjligt att de som har kritiserat valet av medverkande i videon har rätt.

"För oss handlar Pride om att jobba mot att vi en dag ska komma till en punkt där läggning hos människor är en fullkomligt irrelevant ickefråga", avslutar Camilla.

Pride-kampanj kritiserad tidigare

Även år 2014 kritiserades Pride-kampanjen bland annat för sloganen "Så länge det finns hat finns det anledning att festa". Hashtagen #jagfestaremot möttes av starka reaktioner på sociala medier bland annat eftersom den ansågs baggatelisera hot och våld mot hbtq-personer.

Läs hela Camilla Läckbergs blogginlägg här.

ANNONS