Bokmässans tuffaste match

Nya Tider kan inte portas från Bokmässan, anser vd Maria Källsson. Det kan den visst, menar en lång rad kulturpersonligheter. GP redogör för turerna som delat Litteratursverige.

ANNONS
|

Allt började i april 2016 då förlaget Alternamedia med den högerextrema tidningen Nya Tider accepterades som en av det årets 836 utställare på Bokmässan.

När tidningen Svensk Bokhandel fyra månader senare, den 17 augusti, avslöjar att Nya Tider ska ha en monter inne på mässan, försvarar Bok & Biblioteks vd Maria Källsson det kontroversiella beslutet med att "alla måste få göra sin röst hörd". Men reaktionerna blir starka och när andra utställare plötsligt pratar om bojkott väljer Bokmässan att snabbt backa, göra helt om och stoppa Nya Tider.

Gick på magkänsla

"Ibland är det viktigt att gå på sin magkänsla och våga lyssna på dem som är viktigast för oss, våra besökare och författare", säger Bok & Biblioteks vd Maria Källsson till GP den 19 augusti 2016.

ANNONS

Några dagar senare utvecklar Källsson sitt resonemang och berättar för GP hur hon och Bokmässan har resonerat.

"Vi behövde fundera och bilda oss en egen uppfattning och kom då fram till att Nya Tider inte delar värdegrund med Bokmässan. Vi står för allas lika värde och det gör inte Nya Tider".

Men bara en vecka senare gör Bokmässan helt om. Igen.

Nya Tider välkommen

Nu säger magkänslan något annat, eller om det är juridiken. Maria Källsson menar hur som helst att Bokmässan har ett bindande kontrakt med Nya Tider och riskerar att stämmas för avtalsbrott om tidningen stängs ute. Alltså är Nya Tider välkommenin i värmen.

Sista helgen i september fortlöper Bokmässan utan större incidenter.

Nya Tiders medarbetare försöker i och för sig dela ut sin tidning på Internationella torget under Alexandra Pascalidous samtal om migration - men de avbryter efter att ha fått en tillsägelse - och vid ett extrainsatt seminarium ber Maria Källsson om ursäkt för Bokmässans velande, eller "bristande rutiner" som hon kallar det.

Svår fråga

Men att frågan är komplicerad blir tydligt när inte ens Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kan ge ett rakt besked på om Bokmässan gjort rätt eller fel som öppnat sina dörrar för den högerextrema tidningen.

"Jag hade accepterat vilket beslut som mässan än hade fattat, bara de hade kunnat argumentera för sin ståndpunkt. Det har man inte alls lyckats med. Det finns stora intellektuella luckor i hur mässan har hanterat begreppet yttrandefrihet", påpekar Åsa Linderborg.

ANNONS

Senare under hösten meddelar Bokmässans ledning att man nu ska planera för framtiden. Se över sina rutiner. Ta sig en funderare.

Tänker inte stoppa Nya Tider

När Bokmässans hittills stormigaste år lider mot sitt slut kommer Maria Källsson och Jürgen Boss, vd för bokmässan i Frankfurt, med en gemensam debattartikel.

I artikeln framgår det, lite förenklat, att Nya Tider är välkommen till Bokmässan även 2017. Så länge tidningen inte bryter mot lagen tänker Bokmässan inte stoppa den.

Vid ett påföljande demokratiseminarium i Stockholm slår Maria Källsson också fast att Bokmässan ska vila på öppenhet och yttrandefrihet, och hon hoppas nu ha vunnit tillbaka förtroendet hos dem som valde att bojkotta mässan.

"Vi har haft en bra och konstruktiv dialog med våra kritiska samarbetspartners och förklarat vår hållning i frågan. Vi hoppas att de ska ta emot vår utsträckta hand, vi är ju faktiskt överens om att högerextrema rörelser är det största hotet mot demokratin" säger hon till GP.

Ingen olivkvist

Men de 2 000 personer som skrivit under det antirasistiska uppropet med krav på en antinazistisk Bokmässa i Göteborg 2017 är inte imponerade. De ser ingen utsträckt olivkvist. Långt ifrån.

Under våren meddelar en rad kulturpersonligheter istället att de menar allvar med sina hot om bojkott.

En namnlista publiceras i Dagens Nyheter med 200 författare och översättare (däribland flera Akademiledamöter) som inte tänker besöka Bokmässan så länge Nya Tider finns bland utställarna, och planer presenteras på ett alternativt arrangemang, Scener & Samtal, på Göteborgs litteraturhus och Världskulturmuseet. Lite senare ansluter även Tidningen ETC och Leopard förlag med sin Bokmassa på Heden.

ANNONS

Arundhati Roy försvarar Bokmässan

I juni kräver tolv europeiska kulturinstitut att Bokmässan i Göteborg stoppar Nya Tider och ett av mässans dragplåster, kenyanske Ngugi wa Thiong'o, ställer in sin medverkan efter att ha kontaktats av kritiska författare.

Samtidigt höjs många röster till yttrandefrihetens försvar. Såväl Jan Guillou och Elisabeth Åsbrink som den indiska författaren Arundhati Roy påpekar att en bojkott av Bokmässan vore helt fel väg att gå.

Med drygt ett dygn kvar tills dörrarna slås upp är Bokmässans vd Maria Källsson övertygad om att man har fattat ett korrekt beslut. Genom att acceptera Nya Tider som utställare står mässan upp för en viktig princip, samma princip som till exempel skulle göra det möjligt för en regimkritisk tidskrift att ställa ut på den turkiska bokmässan.

Trött på Nya Tider-affären

Det sagt är Maria Källsson rejält trött på prata om Nya Tider och hela den konflikt som i över ett år kastat sin skugga över Bokmässan.

–Det känns tråkigt att debatten har hakat upp sig på en enda utställares vara eller inte vara, jag tycker att vi borde lägga fokus på de viktiga röster som faktiskt kommer till Bokmässan.

Hur tror du att Bokmässans varumärke har påverkats? –Det kan jag inte svara på just nu. Vi kommer att utvärdera årets mässa i lugn och ro. Frågan Bokmässan ställs inför just nu, att bemöta intolerans på rätt sätt, är vår samtids svåraste dilemma, så mycket kan jag säga.

ANNONS

Medan nazister marscherarpå våra gator har delar av Litteratursverige utsett Bokmässan till sin fiende. Hur ser du på det? –Det är olyckligt att den här typen av krafter kan luta sig tillbaka och titta på när vi med toleranta värderingar kritiserar varandras strategier. Självklart känner jag en djup frustration över det.

Känner du tillräcklig kraft och glädje för att vara kvar som vd även nästa år? –(skratt) Det är en jättebra fråga. Just nu ser jag fran mot årets mässa och jag tycker att vi står starka.

ANNONS