Bokmässans program spikat - trots avhoppen

Arundhati Roy, Ngugi wa Thiong'o och Ruben Östlund. Alla kommer de till Bokmässan. Nu är seminarieprogrammet släppt.

ANNONS
|

Arbetet med mässans ungefär 400 seminarier har påverkats av debatten kring Nya Tider och de avhopp som följt.

–Vi är en ganska liten grupp som arbetar med Bokmässan och det är klart debatten tagit både tid och energi, säger Johan Kollén, redaktör.

Hur har det påverkat ditt arbete konkret? –Vi har fått tänka om kring vissa seminarier när vi har fått avhopp. Det har varit ett speciellt år att arbeta med programmet, men vi är väldigt stolta över slutresultatet.

Säg någon som har hoppat av som du saknar lite extra? –Jag saknar alla som hoppade av, men jag tänker inte nämna någon särskild.

ANNONS

Största stjärnan gör comeback

Den största stjärnan som är klar för mässan är den indiska författaren Arundhati Roy, som slog igenom 1997 med De små tingens gud och som nu gör skönlitterär comeback med romanen Den yttersta lyckans ministerium.

Huvudtemat för årets mässa är bildning och omkring 30 seminarier kommer att kretsa kring, och försöka definiera, begreppet.

Bland annat ska Ebba Witt-Brattström, Göran Greider och Anders Burman bilda en tillfällig bildningskommission, med uppgift att gör upp med begreppet bildning.

–Ett annat spännande seminarium är Bildning bortom den västerländska horisonten. Där ska Eka Kurniawan, Indonesiens kanske främsta författare i dag, och kenyanske Ngugi wa Thiong’o höja blickarna och se vad som är viktigt vetande i andra delar av världen, säger Johan Kollén.

Finlands självständighet firas

Även Finland, som firar 100 år som självständig nation, uppmärksammas. Bland seminariegästerna märks de finska författarna Kjell Westö, Sirpa Kähkönen och Katja Kettu.

–Dessutom kommer Finlands tidigare president Tarja Halonen hit. Hon ska prata demokrati, samtid och världspolitik med Jan Eliasson.

Seminariet har den dramatiska titeln Har demokratin en framtid? och modereras av Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson.

Fler seminarier om mänskliga rättigheter

Frågor om demokrati och mänskliga rättigheter har hamnat i fokus i och med debatten kring Bokmässan och har fått större utrymme i seminarieprogrammet.

–Jag har inte räknat, men det är definitivt min känsla. Åtminstone 40-50 seminarier handlar om demokratins utmaningar. Programmet ska spegla de viktiga frågorna i samhället just nu.

ANNONS

Innebär det att andra teman har fått mindre utrymme? –Nej, det håller jag inte med om. Snarare skär olika teman in i varandra.

Fakta: Ur programmet

Torsdag Rasismens inverkan på det politiska samtalet - Ingrid Lomfors, Ola Larsmo och Ulf Carmesund i samtal. Bildningskommissionen - Ebba Witt Brattström, Anders Burman och Göran Greider om vad bildning egentligen är. Näthat - ett manligt fenomen? - Bland andra Linnea Claesson diskuterar kränkningar på nätet.

Fredag Algoritmbubblornas tid - Jan Helin, Jesper Strömbäck och Ulrika Knutson om sant eller falskt i medievälden. Black lives matter - Jason "Timbuktu" Diakité och Angie Thomas om identitet och motstånd.

Lördag Att vara Loa Falkman - operasångaren och skådespelaren intervjuas av Sissela Kyle. Kvinnor som offer för totalitära samhällen - Katja Kettu och Sirpa Kähkönen har båda skrivit om kvinnor som flytt från Finland till Sovjet.

Söndag Middag med Taube - Sven Bertil Taube pratar matlagning med sin son Jesper Taube. Lustfylld provokation med Ruben Östlund - Göteborgs egen Guldpalmsvinnare talar ut. Vem är Marie Göranzon - Skådespelaren berättar om ett halvt sekels arbete vid Dramaten. Inte ett moln så långt ögat kan nå - Tomas Ledin avslöjar hur man gör den perfekta poplåten.

ANNONS